Zašto je zdrav muškarac, bez pridruženih bolesti, mlađi od najčešće označene rizične dobi, oboleo od korona virusa i sa vrlo blagim simptomima smešten u kućnu samoizolaciju ipak razvio tešku kliničku sliku?

I zašto je morao da bude prebačen na odeljenje intenzivne nege?

To su pitanja koja zanimaju sve otkako je Britanski premijer Boris Džonson (55) primljen hitno u bolnicu.

Naime, on je 6. aprila 2020. godine, u večernjim časovima, stigao na intenzivnu negu u bolnicu "St Thomas'" u Londonu. Stanje mu se, kako prenose britanski mediji, pogoršalo u roku od dva sata, piše Blic.

On je, kako prenose mediji, u 17h  kao i uvek radio od kuće, da bi u 19h u bio prebačen na odeljenje intenzivne nege. Dejli Mejl piše da je tamo prebačen zbog strahovanja lekara da bi mogao da mu zatreba respirator, ukoliko mu se problemi sa disanjem dodatno pogoršaju.

U međuvremenu, njegove obaveze delegirane su Dominiku Rabu, državnom sekretaru za spoljne i poslove Komonvelta.

Borisu Džonsonu je testiranjem potvrđen korona virus pre 11 dana, otkad je u samoizolaciji i obaveze je obavljao od kuće.

Kako saznaje CBS od svojih izvora, "premijer je bio svestan, a pre nego što je i primljen na intenzivnu negu, dobio je kiseonik budući da je imao problema sa disanjem". 

Izvor tvrdi i da premijer nije smešten na respirator i da je u bolnicu prebačen iz predostrožnosti, ukoliko dođe do pogoršanja stanja i zatreba mu respirator.

Samo par sati pre nego što je Boris Džonson primljen u bolnicu, Dominik Rab izjavio je da se "Boris Džonson oseća dovoljno dobro da može da vodi državu".

- Na posmatranju je i nastavlja da vodi vladu - izjavio je Rab, koji je na kraju morao da preuzme dužnosti premijera.

Inače, Boris Džonson se na Tviteru poslednji put oglasio 3. aprila, kada je poručio da se oporavlja.

- Nažalost i dalje imam jedan simptom, temperaturu, tako da u skladu sa preporukama, moram da ostanem u samoizolaciji dok to ne prođe - poručio je tada.

Britanski mediji se dan kasnije po njegovom prijemu na intenzivnu negu bave pitanjem opšteg zdravlja svog premijera, piše Lepa&Srećna.

Dva faktora se izdvajaju kao potencijalno opasna.

Prvi je pitanje gojaznosti britanskog premijera.

Naime, posle perioda odlične fizičke kondicije i redovnog treninga po kojem je Džonson bio "najpoznatiji biciklista Velike Britanije", usledila mu je zabrana voženja bicikla zbog bezbednosnih razloga od 2016. godine. Mada se spominje da je nastavio sa treningom, trčao i bavio se tenisom, činjenica je da je njegova kilaža počela da raste. Zbog problema sa kolenima, počeo je da izbegava i trčanje.

Nutricionisti smatraju da je stil života, povezan sa čestim putovanjima, doprineo nepravilnoj ishrani.

Džonson, inače, nije bio pušač i pio je umereno.

Drugi problem je njegovo ponašanje u samoizolaciji.

Smatra se da je previše radio i premalo spavao, dok se svim obolelima od korona virusa savetuje isključivo odmaranje i dugi periodi sna u toku kojeg se telo regeneriše i priprema na borbu sa virusom.