Savremena intenzivna medicina bavi se lečenjem najtežih bolesnika ili „kritično obolelih“ kojima je život ugrožen i onim koji su trenutno stabilizovanih vitalnih funkcija ali u svakom trenutku mogu doći u stanje fatalnog pogoršanja.

Kako se navodi u medicinskom priručniku TKME, ovako teški bolesnici zahtevaju kontinuirani nadzor, negu i lečenje.

Intenzivna medicina svoje metode lečenja srovodi u jedinicama intenzivne nege u kojima rade posebno obučeni stručnjaci i nadziru cirkulaciju krvi, disanje, funkciju bubega itd, i sprovođenje brojnih hitnih terapijskih intervencija.

Inače se jedinice intenzivne nege organizuju u raznim bolnicama, prema profilu bolesnika (grani medicine) koji se u njoj leče (npr. neurološka, internistička, ali i specifična koronarna jedinica i dr.).

Međutim, u doba korona virusa, jedinice intenzivne nege u našim "korona bolnicama" primaju isključivo obolele od COVID-19. 

Opis njihovog stanja odgovara onome što se inače smatra specijalnom intenzivnom negom, pa se kod mnogih  kontinuirano daju: kiseonik, transfuzije krvi, infuzije kristaloida ili medikamentozna terapija.

Nisu svi bolesnici na intenzivnoj nezi na respiratorima, ali tu im se može veoma brzo dati kiseonik na različite načine.

Jedinica intenzivne nege postala je prva linija fronta u ratu protiv korona virusa.

Upravo to se naglašava i u kratkom dokumentarnom filmu kojim je BBC za samo 5 minuta prikazao svu dramu bolesnika i lekara koji se bore da im spasu život!

"Ovo niko ne može ni da zamisli", kaže rukovodilac smene Intenzivne nege na Univerzitetskoj klinici u  Londonu. "Osim dva pacijenta, svi drugi su oboleli od COVID-19. A još nismo na vrhuncu zaraze. Ne možemo da pomognemo svima, naročito kad dođe do vrhunca... jednostavno ne  možemo", kaže lekar.

"Svakoga dana, neke bitke se dobiju, a neke se izgube. Svi bolesnici ovde smešteni su u kritičnom stanju", kaže novinar BBC Fergus Volš koji je uspeo da snimi ovaj neverovatan dokumentarni prilog od pet minuta.

Kako navodi, deo bolnice u kojem su se ranije smeštali pacijenti na oporavku posle operacija sada je preuređen za prijem pacijenata obolelih od korona virusa. 

"Nikada nisam ovako nešto video", kaže lekar. "Nikada. Očekivali smo samo starije pacijente, ali ovde ih imamo i sa 40 ali i sa 70 godina. Mnogi među njima imaju visok krvni pritisak ili dijabetes. Međutim, ima i potpuno zdravih i mladih."

"Pacijenti leže duboko uspavani, na respiratorima, pod teškim upalama pluća. Oni tako provode i po dve nedelje. Isprobavaju se mnogi lekovi, ali još nema dokazane terapije za korona virus", kaže Volš.

Jedna stvar koja pomaže je okretanje pacijenata na stomak - kao da time dobijaju više kiseonika u plućima. Međutim, ono što zvuči kao prost postupak traje dosta dugo, a treba i mnogo veštih ruku da bi se to postiglo. 

Ogromna pažnja mora da se obrati dok najmanje sedmoro medicinskih radnika koji se vide na snimku okreću jednog pacijenta koji je na respiratoru.

Tokom tog postupka, svi oni moraju nositi punu zaštitnu opremu.

Ta oprema je jedino što ih štiti od smrtonosne zaraze. 

A nju moraju da obuku svaki put kad ulaze u jedinicu intenzivne nege.

"Ne možete da izdržite ovako obučeni duže od nekoliko sati", objašnjava lekar. "Dobijete strašnu glavobolju, usta vam se osuše. Morate da izađete."

Osoblje im napiše imena na keceljama da bi se lakše prepoznavali. Pošto nose vizire, ne mogu da koriste telefone. Zato je jedini način da razgovaraju sa drugim odeljenjima preko voki-tokija.

Fizički i mentalno ovo je iscrpljujuće. 

Neki, jednostavno, ne mogu da izdrže.

"Imamo ogroman broj lekara, medicinskih sestara i fizioterapeuta", kaže medicinska sestra, "ali ne mogu svi oni ovo da izdrže. Neki uspevaju da izdrže vrlo kratko."

U ovoj bolnici, smena traje 12 sati, a nedelja ima 60 radnih časova. Lekari i sestre brinu o pacijentima, jedni o drugima ali i o svojim voljenima.

"I našim porodicama je teško", kaže lekar. "Deca su mi kod kuće, supruga brine o njihovoj školi, oni ni ne znaju kako mi je ovde. I ne znaju da li ću im doneti virus. 

"Ako ljudi budu nastavili da izlaze, ovo će trajati i dalje. A mi ćemo biti sve duže izloženi", kaže medicinska sestra.