Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HRANA PROTIV TUMORA: antikancer jelovnik po preporuci dr Branimira Nestorovića

Oko 80 odsto naše ishrane trebalo bi da uključuje ove namirnice.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naš cenjeni lekar dr Branimir Nestorović na svom blogu se pozabavio ishranom za prevenciju i pomoć u lečenju karcionoma.

"Do 2035. godine 24 miliona ljudi u svetu će godišnje obolevati od karcinoma. Porast ovih bolesnika ukazuje na ono što ja smatram, da sadašnji način života i ishrane (bogat energijom u obliku fruktoze i masti), uz višak stresa i smanjenu fizičku aktivnost (uz sve ostale prateće faktore, kao što je zračenje električnih aparata i hemija) prevazilazi sposobnosti kompenzacije tela.

Jedna grupa ćelija (koju nazivamo karcinom) diže pobunu protiv takvog načina života (ili produženog samoubistva).

Danas se pokazalo da određene namirnice poseduju izuzetan kapacitet u suzbijanju nastanka karcinoma, bilo u prevenciji ili u toku lečenja.

Alkalna hrana

Hrana koja stvara kisele radikale pojačava sklonost ka širenju tumora. Ph organizma je inače blago alkalan (ispod 7,4). Trebalo bi uzimati od ukupnih kalorijskih 80% alkalnu hranu (sveže voće i povrće, orašaste plodove, leguminoze, semena.

Voće: Razne vrste bobičastog voća (borovnice, maline, kupine itd), jabuke, kajsije, jabuke, avokado, banane, limun, urme. Posebno alkalne su dinje i limun (kiselina boja dolazi od limunske kiseline).

Povrće: Artičoke, špargle, cvekla, brokoli, kelj, kupus, šargarepa, celer, krastavci, đumbir, luk, spanać, paradajz.

Integralne žitarice: Ovas, raž, pirinač.

Leguminoze/orašasti plodovi: Lešnici i orasi, soja, grašak.

Seme: Alfalfa, čia, susam.

Krucifere

Više puta sam pominjao sulforafen iz krucifera, sa odličnim antitumorskim efektima. Tu spadaju uz brokoli još kupus i kelj. Uz to sadrže indole i izocijanaje, takođe antikarcinogene supstance.

Zelena hrana

U našim uslovima se najlakše nalaze spanać, hlorela i spirulina. One sadrže velike količine hlorofila, koji je antikarcinogen, ali i podmlađuje. Postoje studije da ova vrsta hrane smanjuje veličinu tumora.

Crvena hrana

Istraživanja su pokazala da crvena hrana (jagode, paradajz i trešnje deluju dobro u lečenju karcinoma. Likopen i karoten su antitumorske supstance. Uz to su jaki antioksidansi.

Vlakna

Ona nisu hrana, ali se nalaze u voću i povrću. Procena je da je potreban unos najmanje 30 g dnevno vlaknaste hrane (većina stanovnika Zapadne Evrope ne uzima ni polovinu te količine).

Maslinovo ulje

Ima brojne antitumorske materije. Oleokanteni iz maslinovog ulja selektivno se ugrađuju u membranu tumorskih ćelija, čineći je osetljivom na delovanje drugih antitumorskih agenasa. Ipak, treba imati na umu da jedna kašika maslinovog ulja ima 120 kalorija, pa ne treba uzimati prevelike količine.

Sokovi

Sveže isceđeno voće i povrće ima dobra antioksidativna i antitumorska dejstva. Šargarepu uvek treba malo razblažiti vodom (ima visok sadržaj šećera, što može biti opasno kod dijabetičara).

Zeleni čaj

Zeleni čaj prevenira karcinome kože, pluća, jednjaka i želuca, pankreasa i bešike. Usporava razvoj nekih vrsta leukemije.

Pečurke

Maitake pečurke povećavaju aktivnost T limfocita, povećavajući ubijanje tumorskih ćelija. Šitake i reši imaju jaka antitumorska dejstva kod životinja. A naš prosti šampinjon inhibira aromatazu, smanjujući nivo estrogena (dobro dejstvo kod karcinoma dojke), ali pomaže i muškarcima sa niskim teststeronom.

Alge

One se hiljadama godina koriste u kineskoj medicini za lečenje tumora.

Začini

Začini imaju brojna povoljna dejstva, a crni biber i seme crnog kima se izdvajaju po antitumorskim efektima. U sredinama gde se biber koristi u velikim kolčinama, nema mnogo karcinoma debelog creva. Ruzmarin sprečava oštećenje DNK koje izazivaju karcinogeni agensi. Kapsaicin iz ljute paprike ili čilija ubija ćelije karcinoma prostate. Peršun ima dobro dejstvo kod karcinoma pluća i dojke."

Izvor: Banenestorovic.blogspot.com

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije