Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO JE VAŽNO DA PIJETE KOZJE MLEKO: kako da prepoznate najbolje kozje mleko

Mleko koze se razlikuje od kravljeg po boji, ukusu i mirisu, ali i hranljivim materijama.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Veruje se da je koza bila prva životinja koju je čovek koristio za proizvodnju mleka. Stari Grci i Rimljani su pili ovo mleko jer su verovali da je veoma zdravo.

Kozje mleko sadrži vitamine, minerale, amino-kiseline i masti, u njemu ima kvalitetnih proteina i dobar je izvor riboflavina. Dobar je izvor i kalcijuma, koji je bitan jer održava jačinu i gustinu kostiju. Takođe, ima puno kalijuma, koji je esencijalni mineral za održavanje krvnog pritiska, piše Lepa i srećna.

Razlika između kozjeg i kravljeg mleka

Mleko koze se razlikuje od kravljeg po boji, ukusu i mirisu. Sadrži manje natrijuma, ali više kalijuma i hlorida. Manji je sadržaj gvožđa, folata i vitamina D, pa odojčad na ishrani kozjim mlekom mogu da obole od jedne vrste anemije, magaloblastne, usled nedostatka folata i vitamina B12.

Zbog opasnosti od bruceloze, kozje mleko treba skuvati neposredno pre uzimanja. U odnosu na kravlje mleko, kozje sadrži više esencijalnih masnih kiselina i svarljivije je. Kalorijska vrednost je skoro ista. Belančevine iz kozjeg mleka su slične onima u ženinom mleku. Harmoničnom delovanju na zdravlje doprinosi i pogodan odnos kalcijuma i fosfora u kozjem mleku.

Povezane vesti

Zdravlje u čaši i siru

Kozje mleko je izvor proteina visokog kvaliteta, vitamina i minerala. Jedan litar tog mleka sadrži 32 grama proteina, što je dovoljna dnevna potreba za dete od 11 godina ili 70 odsto dnevne potrebe jedne trudnice. Iako se kozje mleko lakše vari od kravljeg, jer je njegova mlečna mast sastavljena od manjih čestica, iz istog razloga je lošije za proizvodnju maslaca, jer se mlečna mast teže sakuplja, pa gubici mogu da iznose i do 20 odsto.

Dobar je izvor mineralnih materija, koje su potrebne ljudskom organizmu. S tim što sadržaj tih mineralnih materija u kozjem mleku varira u zavisnosti od rase, ishrane, zdravstvenog stanja i stadijuma laktacije koze.

Odličan je izvor vitamina, tako da je u jednom litru mleka sadržana dnevna potreba vitamina za ljudski organizam. Kozje mleko se najvećim delom prerađuje u sir. Interesantno je da pri sirenju ne reaguje na isti način kao kravlje mleko.

Formirana masa sira nije čvrsta kao kod sira od kravljeg mleka, a i količina proizvedenog sira po litru mleka takođe je manja.

  Izvor:

Uslovi za kvalitetno mleko

Rasa i ishrana koza su faktori koji su od izuzetne važnosti za količinu i sadržaj proizvedenog mleka. Statistički podaci govore da laktacija kod koza traje između 200 i 300 dana.

Za mlečne koze poželjno je da laktacija što duže traje, ali ne duže od 305 dana. Količina ojarenih jarića utiče na proizvodnju mleka, tako da koze sa većim brojem mladih imaju dužu laktaciju i veću količinu mleka. Važno je naglasiti da samo zdrave koze mogu da imaju određen kvalitet i kvantitet mleka. Kozje mleko mora da bude bele boje i slatkastog ukusa.

Izvor: Lepa i srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije