KAPUĆINO I MAKIJATO

Šoljica crne kafe bez šećera ne predstavlja nikakav problem za vaše kilograme, ali kafa „obogaćena” šećerom, šlagom, mlekom ili sladoledom, bogata je stotinama kalorija. Povremeno uživanje u takvim napicima jeste dozvoljeno, ali to nikako ne sme da postane vaša svakodnevna navika, piše Lepa i srećna

PROČITAJTE VIŠE: EVO KAKO DA REŠITE PROBLEM LENJIH CREVA I PODSTAKNETE VARENJE: ovo su 8 razloga zbog kojih creva uspravaju sa radom

ENERGETSKE PLOČICE

Iako pomislite da je reč o najzdravijoj hrani, energetske pločice često nisu ništa bolje od šećernih tabli. Neke sadrže i po 400 kalorija i prepune su šećera. Ako ih baš volite, birajte one manje, od 30 g, napravljene od celih semenki ili zrnevlja žitarica.  

MAJONEZ

Istina, veoma je uskusan u sendvičima, salatama i prelivima, ali budite oprezni jer samo jedna kašika majoneza ima 12 g masnoće i 11 kalorija. Ljubiteljima ove namirnice preporučuje se lajt varijanta. 

SPORTSKI NAPICI

Ukoliko vaš aktivni trening traje manje od sat vremena, sportski napici vam nisu ni potrebni, jer - ako unesete litar takvog pića, računajte da ćete biti „bogatiji” za 240 kalorija. Ako baš ne volite običnu vodu, probajte da joj ukus popravite dodatkom kriške limuna ili pomorandže. 

KOJE JOŠ NAMIRNICE TREBA DA IZBACITE IZ ISHRANE, SAZNAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI

PageBreak

KOKTELI

Ovim šarenim i privlačnim napicima verovatno bar ponekad leti nećete odoleti. A dok ga budete ispijali, razmislite o ovome: 2,5 dl džina i tonika ima 160, a ista količina čuvenog daikvirija čak 430  kalorija. Ako znate da ćete nekog letnjeg popodneva uživati u koktelima, neka vam to bude razlog da tog dana smanjite unos kalorija na drugim poljima. Čaša šampanjca ili vina su bolji izbor s obzirom na to da imaju mnogo manje kalorija. 

KROFNE, MEKIKE

Krofne, mekike, uštipci i piroške su veoma praktični za brzi doručak ili međuobrok, ali - ne zaboravite da se svi pekarski proizvodi od testa vrlo brzo skupljaju na bokovima zato što sadrže previše testa, masnoće i - šećera. 

PROČITAJTE VIŠE: KOJI SU NAJZAGAĐENIJI GRADOVI U SRBIJI: kako da se zaštitite od zagađenog vazduha

GAZIRANO PIĆE

Limenka gaziranog napitka od 0,33 litra sadrži oko 150 kalorija. Istraživanja su pokazala da samo jedna limenka dnevno, a da niste  promenili bilo šta drugo u ishrani, za godinu dana može da vam donese čak 7 kilograma viška! 

DRESING ZA SALATU

Salata jeste najbolji prijatelj dijete, ali nikako u slučaju kada pliva u dresingu. Kašika punomasnog dresinga ima oko 50 kalorija i zato se trudite da salatu začinite niskokaloričnim sosom ili balzamiko sirćetom.

Izvor: Lepa & srećna