Beli luk, limun i đumbir moćni su zaštitnici zdravlja, koji će vam pomoći da u jesenjim danima ojačate imunitet
Stručnjaci uveliko upozoravaju na štetnost prekomerne upotrebe antibiotika, zato što zajedno s patogenim bakterijama uništavaju i veliki broj onih koje su neophodne za pravilnu probavu. Alternativa su prirodni antibiotici, koji mogu pomoći kod infekcija, a ne štete zdravlju.
PROČITAJTE VIŠE: BELI LUK OD SAD OBAVEZNO JEDITE OVAKO! NAUĆNO DOKAZANO: beli luk ovako ima jača svojstva
Beli luk
Ovo je najjači prirodni antibiotik, kojim je u Prvom svetskom ratu lečeno mnogo bolesti jer sprečava infekciju. Veoma je koristan i kao preventiva i kao lek – od upale grla ili uha, do najtežih bolesti kao što su zapaljenje pluća, rak i kuga. Beli luk sadrži mnoštvo antioksidanata koji uništavaju bakterije i slobodne radikale, a njegov aktivni sastojak alicin može da uništi skoro svaki virus, za razliku od sintetičkih antibiotika.
Vitamin C
Najbolji prirodni izvori vitamina C su: šipak, kivi, paprika, kupus, pomorandža, jagoda, limun, spanać, rotkvica, peršun. Poznata je sposobnost vitamina C da uništava najrazličitije vrste štetnih bakterija, kao i uloga u prevenciji i tretmanu skoro svih oboljenja. Kašalj, difterija, dečja paraliza i tetanus samo su neke bolesti od kojih nas štiti vitamin C. On ima važnu ulogu u formiranju belih krvnih zrnaca, što podstiče i jača imuni sistem u borbi protiv bakterija.
Med
Još od davnina koristi se kao melem za rane i protiv infekcija, jer njegovi lekoviti sastojci sprečavaju razmnožavanje bakterija. Med deluje smirujuće na sistem za varenje, uklanja toksine iz krvi i potpomaže rad jetre. U kombinaciji sa cimetom, predstavlja moćno sredstvo za jačanje odbrambenih snaga tela.
Raketno gorivo
Potrebno:
- 2 oljuštena limuna ili 1,25 dl limunovog soka
- 2 cm đumbirovog korena ili kašika đumbira u prahu
- kašičica ljute aleve paprike
- 6-8 velikih čenova belog luka
- ¼ glavice crnog luka
- kašika meda
Priprema
Sve sastojke usitnite u blederu s litrom vruće vode. Pije se jednom dnevno, a kod težih upala 2-3 puta na dan. Pijucka se polako, s tim što celu količinu treba popiti za pola sata ili sat, eventualno dva sata.
Tekst: Žaklina Milenković
Izvor: Lepa & Srećna