Veliki broj ljudi danas boluje od inflamatornih bolesti creva (IBC), koje obuhvataju Kronovu bolest i ulcerozni kolitis. Ove bolesti su posledica složenog odnosa gena, okruženja i imuniteta, a osnovna terapija svodi se na lekove koji potiskuju imuni odgovor i smanjuju upalu.

Uloga mikrobioma u zdravlju creva

Crevni mikrobiom čini zajednica milijardi bakterija, virusa i gljivica. Kada je mikrobiom uravnotežen, on jača crevnu barijeru, pomaže u apsorpciji hranljivih materija i smanjuje rizik od infekcija i upala. Istraživanja pokazuju da zdrava crevna flora:

  • jača ćelije koje oblažu creva,
  • smanjuje upalu kroz interakciju sa imunim ćelijama,
  • podstiče stvaranje sluzi koja štiti od štetnih mikroba.

Kada mikrobiom izgubi ravnotežu (disbioza), crevna barijera postaje propustljiva, što dovodi do prodora toksina, hronične upale i oštećenja – ključnih karakteristika IBC-a.

nadutost i bol u stomaku.jpg
Nadutost i bol u stomaku Foto: Shutterstock

Probiotici: obećanje bez jasnih dokaza

Probiotici su "dobre" bakterije koje unosimo kroz suplemente ili fermentisanu hranu (jogurt, kefir, kombucha, kiseli kupus). Ideja je da mogu obnoviti ravnotežu u crevima i smanjiti upalu, ali dokazi su ograničeni:

  • Ulcerozni kolitis: određene vrste (Bifidobacteria, Lactobacilli) mogu ublažiti simptome i poboljšati kvalitet života, ali efekti su skromni.
  • Poučitis: nakon operacije uklanjanja debelog creva, deo obolelih razvija upalu u formiranom "J-džepu". Tu je kombinacija terapije i probiotika VSL#3 pokazala najbolje rezultate – ovo je i jedina priznata probiotička terapija za IBC.
  • Kronova bolest: dosadašnja istraživanja ne pokazuju značajne koristi probiotika u poređenju sa placebom.

Ishrana, vlakna i prebiotici

Mikrobiom se menja i kroz ishranu.Bakterije koje razgrađuju vlakna ključne su za zdrava creva, pa ishrana bogata povrćem, žitaricama i mahunarkama jača njihovu antiinflamatornu ulogu.

Prebiotici su sastojci hrane koje ne vari čovek, već mikrobiom. Dokazi su ograničeni, ali obećavajući. Mediteranska ishrana, bogata vlaknima, pokazuje blage koristi kod IBC-a i preporučuje se jer generalno poboljšava zdravlje.

dijeta ishrana nutricionista jelovnik.jpg
Nutricionista vam može pomoći da sredite ishranu Foto: Shutterstock

Zaključak

Probiotici i prebiotici imaju potencijal, ali još nije jasno kako ih najbolje koristiti za lečenje IBD-a. Ostaje da se istraži: koje bakterijske sojeve treba ciljano koristiti, u kojoj kombinaciji i dozi, i da li personalizovani pristup može doneti najbolje rezultate.

Tekst: Harvard Health Publishing/ Lepa&Srećna/ Radmila Ilić

BONUS VIDEO:

00:57
Prirodni probiotik od 3 sastojka  Izvor: TikTok/ibs_dietitian