Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KARDIOLOZI PREPORUČUJU: evo koje alkoholno piće treba piti protiv stresa

Kardiolozi tvrde da redovna i umerena potrošnja crvenog vina može biti preventiva protiv kardiovaskularnih bolesti, čak i nekih vrsta raka.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Poslednjih godina često se govori o tome kako je umereno pijenje vina dobro za zdravlje.

Naučnici su potvrdili da crveno vino (kod nas odomaćeno pod nazivom „crno”) smanjuje rizik od srčanih bolesti, štiti od moždanog udara, sprečava rak gušterače i čak deluje protiv opasnih bakterija kakve su salmonela, ešerihija koli i listerioza. Neka vina su zaista zdravija od drugih, ali je tvrdnja da su sva vina zdrava, u bilo kojoj količini, ipak samo mit.

Kardiolozi tvrde da redovna i umerena potrošnja crvenog vina smanjuje količinu holesterola u krvi i da normalizuje krvni pritisak. Posebno se izdvaja salicilna kiselina, koja ne samo što razgrađuje masnoću i snižava nivo holesterola već rastvara čestice u krvi. Upravo na tom principu sprečava se začepljenje arterija. Litar vina sadrži oko 60 mg salicilne kiseline, što je duplo više od dnevne doze aspirina koju lekari preporučuju kao predohranu protiv srčanih oboljenja.

PROČITAJTE VIŠE: Da li je bolje jesti belo ili crno grožđe

Vino ima i opuštajuće dejstvo na ljudski organizam. Ovaj efekat postiže zahvaljujući zavidnoj količini kalcijuma, koga u litru vina može biti od 50 do 140 mg, kao i magnezijuma, čija je koncentracija u litru od 40 do 120 mg. Zajedno sa izvesnim količinama vitamina B i C, ovi minerali predstavljaju važan antistresni faktor.

Dobre strane vina su mnogobrojne, a samo jedna od njih je i da nam poboljšava pamćenje. Naučno je dokazano da su žene u trećem dobu, koje samo jednom nedeljno piju vino, bistrijeg uma i da mnogo bolje pamte. Takođe, vino sprečava nastajanje ugrušaka i upalnih procesa krvnih ćelija, što su najčešći uzročnici kardiovaskularnih bolesti.

Jedno istraživanje pokazalo je da su ljudi koji piju čašu vina dnevno vitkiji od onih koji vino piju povremeno i u velikoj količini. Naime, svi oni koji umereno uživaju u vinu imaju tanji struk i manje sala na stomaku, zadnjici i bokovima. Takođe, alkohol iz vina podstiče telo da brže sagori kalorije. Međutim, vinopije treba da povedu računa o količini, jer više od jedne čaše može da im doda kilograme.

Žene koje dnevno piju čašu vina imaju gušće i čvršće kosti od onih koje vino uopšte ne piju. Naime, alkohol u umerenim količinama podiže nivo estrogena, koji usporava trošenje kostiju do kojeg dolazi s godinama. Dakle, ako ga pijemo s merom, vino ne samo što će nam vratiti mladalački osećaj i vitalnost, već će nam produžiti život i učinita ga kvalitetnijim! 

Tekst: Žaklina Milenković

Izvor: Lepa & Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije