Hepatosplenomegalija je bolest uvećane jetre ili slezine, a evo kako nastaje, koji su simptomi i kako se leči, piše Lepa & srećna.

Uvećanje jetre se uglavnom dobija zbog postojanja bolesti ili određenih virusa u telu, kao što je hepatitis C, bolest jetre i visok pritisak, leukemija, HIV, anemija, tirotoksikoze, hronična anemija, karcinom, određene infekcije, pa čak i preživaljena trauma. Lekari ističu da su od ovog oboljenja najviše ugroženi dijabetičari, osobe sa visokim holesterolom, alkoholičari, oni sa genetskom predispozicijom i gojazne osobe. 

Kada jetra postane uvećana javljaju se sledeći simptomi: urin smeđe boje, nadut stomak, temperatura, svrab, žutica i pojava žute boje na beonjačama, mučnina, bol u gornjem delu stomaka, konstantan umor i povraćanje. Ako osećate ove simptome hitno idite kod lekara koji će stanje jetre proveriti analizom krvi, skenerom, pa možda čak i biopsijom. Ova bolest se leči terapijom koju vam lekar prepiše, a ako se utvrdi da je uzrok uvećanja organa karcinom, onda se primenjuje hemoterapija, operacija i transplatacija jetre, ali sve u zavisnosti koliko je bolest napredovala.

PROČITAJTE JOŠ: 

RECEPT ZA TORTU SA KRALJEVSKOG VENČANJA - MEGAN MARKL I PRINC HARI OBOŽAVAJU OVU POSLASTICU

OVI SIMPTOMI UKAZUJU DA IMATE OPASNU CISTU NA BEŠICI

OVA HRANA SPREČAVA RAK DEBELOG CREVA

ŠTA SE DOGAĐA U VAŠEM TELU AKO SU VAM STALNO TOPLE RUKE: evo od koje bolesti postoji veliki rizik

Ako vam neko kaže da su vam ruke baš tople, verovatno ćete to zanemariti, a ne znate kakve posledice može da ima po vaše zdravlje, piše Lepa & srećna.

Kada su nekome često tople ruke to može da ukazuje na nekoliko opasnih stanja, a jedan od njih je visoki krvni pritisak. Takođe, tople ruke mogu da ukazuju na celulitis, odnosno akutnu infekciju kože koju ćete lako prepoznati ako su ruke vrele, dlanovi se znoje i javlja se crvenilo. Ovo je, takođe, znak da se u telu javlja hronična upala, a najčešće je u pitanju reumatoidni artritis koji se ispoljava toplotom, bolovima u ručnom zglobu i prstima i teškom pokretanju šake.

Tople ruke ukazuju i na rizik od sindroma karpalnog tunela koji nastaje zbog pritiska nerva, a uzrokuju ga artritis, ciste, povrede i problemi sa štitnom žlezdom. Ovo stanje se ispoljava kada je ruka otečena, topla i slaba. Druge bolesti na koje upućuju tople ruke su periferna neuropatija, odnosno oštećenje nerva, bol u mišićima i kostima (fibromialgija) i bolno crvenilo na koži (eritromelalgija). Ako su vam često tople ruke, obratite se lekaru jer tako na vreme možete da sprečite bolest.

PROČITAJTE JOŠ:

OVA TABLETA SPREČAVA RAK, A KOŠTA SAMO 8 DINARA DNEVNO

OPASAN LEK PROTIV BOLOVA PIJE CELA SRBIJA

OVE POJAVE NA TELU UKAZUJU NA RAK PANKREASA