Leukemija je rak krvnih ćelija, a evo koji simptomi otkrivaju da se u telu razvija ova opaka bolest, piše Lepa & srećna.

Postoji više vrsta ovog oboljenja, ali najviše je zastupljen karcinom belih krvnih zrnaca, odnosno leukocita. Leukociti se stvaraju u koštanoj srži i štite telo od bakterija, virusa, gljivica i abnormalnih ćelija. Kada leukociti ne funkcionišu pravilno, u telu se razvija leukemija. Od ove bolesti najviše su ugroženi: osobe sa genetskom predispozicijom, pušači, osobe sa Daunovim sindromom, oni koje pate od bolesti krvi (preleukemija), oni koji su se lečili hemoterapijom i radioterapijom, ozračeni i osobe koje su izložene hemikalijama poput benzina.

Simptomi koji ukazuju na leukemiju su: pojačano znojenje, naročito tokom noći, slabost i malaksalost, naglo mršavljenje, bol u kostima, otečene limfne žlezde, uvećana jetra ili slezina, crvene tačke na telu, lako krvarenje, modrice, česte infekcije i groznica. Postoji nekoliko vidova lečenje leukemije, u zavisnosti od razvoja bolesti, a to su najčešće hemoterapija, radiološka terapija, transplatacija matičnih ćelija ili imunološka terapija.

PROČITAJTE JOŠ:

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK KOSTIJU

TIHI UBICA! OVI SIMPTOMI UKAZUJU DA VAM JE JETRA UVEĆANA

OVA HRANA SPREČAVA RAK DEBELOG CREVA

DA LI SE ČESTO OSEĆATE POSPANO: ovo je znak za opasnu bolest na mozgu

Ako se često osećate pospano, čak iako ste se prethodne noći naspavali, obavezno se obratite lekaru jer ovaj simptom može da ukazuje na opasnu bolest, piše Lepa & srećna.

PROČITAJTE JOŠ: OVO SU SIMPTOMI ZA KANCER BUBREGA

Pospanost je prirodna pojava, ali ponekad može biti i znak da se u telu razvija opasna bolest. Istraživanja ukazuju da su pacijenti oboleli od kancera mozga često imali osećaj pospanosti. Naročito treba viti oprezan ukoliko ovaj simptom prate konstantne i neposnošljive glavobolje.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO DA PRIRODNO I BRZO SMANJITE ŠEĆER U KRVI

Takođe, za tumore na mozgu simptomi su problem sa vidom ili govorom, mučnine i povraćanje, kao i paraliza jedne strane tela. Pospanost ne mora da bude signal za ovu opaku bolest, ali svakako treba uraditi određene analize. Ukoliko snimak glave bude uredan, važno je obaviti analize kod neurologa.

PROČITAJTE JOŠ: U KOJEM POLOŽAJU TREBA DA SPAVATE AKO IMATE VISOK PRITISAK