Kod svake osme žene povećana je verovatnoća da će oboleti od karcinoma dojke, a istraživanja pokazuju da žene koje u menopauzi na svoju ruku, bez saveta sa lekarom, uzimaju hormonsku terapiju, imaju znatno već rizik da obole, piše Lepa & srećna.

Nakon 2002. godina broj obolelih žena od raka dojke je počeo da opada, a ukoliko se kancer otkrije u ranoj fazi, dokazano je da žene u stoprocentnom broju preživljavaju narednih 5 godina ukoliko ne dođe do komplikacija. Stručnjaci ističu da je glavni vid zaštite samostalni pregled i redovan odlazak kod lekara na ultrazvuk, a to se naročito odnosi na žene starije od 45 godina.

Rizik se smanjuje i promenom načina ishrane. Ako žena često jede masnu hranu, au ishrani preovlađujuju masnoće životinjskog porekla, ima znatno veći rizik da oboli od kancera dojke. Jedan od najboljih načina zaštite je izbalansirana ishrana, a ženama se naročito savetuje da prestanu da konzumiraju alkoholna pića koja su opasan okidač za nastanak karcinoma dojke.

PROČITAJTE JOŠ: 

5 ZNAKOVA DA SE U TELU RAZVIJA RAK DEBELOG CREVA

OPASAN LEK PROTIV BOLOVA PIJE CELA SRBIJA

OVE POJAVE NA TELU UKAZUJU NA RAK PANKREASA

ŽENE SA OVIM OBLIKOM TELA RIZIKUJU PRERANU SMRT: proverite da li vam preti srčani udar

Poznato je da gojaznost ima opasne posledice po zdravlje, ali najnovija istraživanja pokazuju da su žene sa ovim oblikom tela najviše ugrožene, piše Lepa & srećna

Istraživanja pokazuju da žene koje imaju telo u obliku jabuke, što se takođe naziva i endomorfni tip tela, imaju veći rizik od srčanog udara. Ovaj oblik tela prepoznaje se po masnim naslagama u predelu stomaka, odnosno od struka ka kukovima. Dokazano je da je ovaj oblik tela rizičniji u odnosu na telo na kojem su ravnomerno raspoređene masne naslage. Takođe muškarci sa telom u obliku jabuke imaju manji rizik u odnosu na žene sa istim tipom tela.

Istraživanja pokazuju da žene sa telom u obliku kruške, odnosno sa tankim strukom i širim kukovima, imaju manji stepen rizika za srčani udar u odnosu na žene sa telom u obliku jabuke. Uravnoteženom ishranom i redovnim vežbanjem možete promeniti oblik tela, rešiti se opasnih masnih naslaga i tako smanjiti rizik od raznih tipova oboljenja.

PROČITAJTE JOŠ:

IZBACILA JE OVO IZ ISHRANE I SMRŠALA JE 3 KG ZA 7 DANA

DOKTORI ŠOKIRANI, SVE DIJETE MORAJU DA IZBACE OVAJ SASTOJAK

U KOJEM POLOŽAJU TREBA DA SPAVATE AKO IMATE VISOK PRITISAK