Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

TEST ZDRAVLJA ZA 15 SEKUNDI: ako ne možete da uradite OVO, morate kod lekara!

Autor Marija Ivosh
Autor Marija Ivosh

Da bi vaše srce moglo dobro da obavlja svoju funkciju, svakako treba da smanjite broj sati provedenih za kompjuterom ili ispred televizora, a što više da se krećete jer srce jednostavno voli aktivnost.

Izvor: Foto: Profimedia

Naravno, uz to je jako važna i zdrava ishrana bazirana na obilju svežeg voća i povrća, integralnih žitarica i zdravih ulja. 

Želite li da znate u kakvom je stanju vaše srce, napravite mali test fleksibilnosti svog tela.

Povezane vesti

Test fleksibilnosti

Sednite na pod, ispružite noge i izravnajte kolena. Potom uđite u pretklon ravnih leđa i pokušajte da dotaknete vrhove nožnih prstiju

Ako to bez problema možete da učinite, istraživanja pokazuju da je vaše srce zdravo!

Ne samo da ste fleksibilni vi, nego su fleksibilni i vaši krvni sudovi, što je dobra vest.

No, ako treba da savijete kolena da biste dotakli prste na nogama, to ne mora da bude znak samo krutih mišića zadnje lože, nego može ukazivati i na loše stanje  srca.  

U nastavku saznajte na što sve ukazuje nefleksibilnost mišića i zglobova.

Ako niste prošli ovaj test fleksibilnosti…

1. Preti vam veći rizik od srčanog udara i ateroskleroze 

Ovaj jednostavan pretklon prema napred, koji je u jogi poznat kao pašimotanasana, osim što pokazuje u kojoj su meri vaši mišići fleksibilni, ukazuje i na stanje vaših krvnih sudova. Ako oni nisu fleksibilni, i zdravlje vašeg srca je ugroženo.   

Prema sprovedenim studijama, nijedna osoba starija od 40 godina koja boluje od srčanih bolesti ne može da dotakne vrhove nožnih prstiju! 

Istraživanje je takođe pokazalo da nefleksibilnim osobama starijima od 40 godina preti veći rizik od ateroskleroze pa i od srčanog i moždanog udara.  

2. Skloniji ste opasnom visokom krvnom pritisku

Zdravi krvni sudovi, elastični i fleksibilni, omogućavaju niži krvni prtisak, dok otvrdnuli i kruti krvni sudovi stvaraju uslove za visoki krvni pritisak i za krvne ugruške.

Klalcifikovani krvni sudovi stvaraju dodatni pritisak na srce koje mora snažnije da pumpa kako bi omogućilo protok krvi kroz tako sužene prolaze.   

Također, nove studije su pokazale da su među nefleksibilnim sredovečnim i starijim osobama učestalije povišene vrednosti sistoličkog pritiska nego kod fleksibilnih starijih osoba.

3. Imate povećan rizik i od moždanog udara

Ako se pitate kakve veze ima fleksibilnost sa zdravljem srca i krvnih sudova, stručnjaci to objašnjavaju na sledeći način: istezanje mišića dovodi do fiziološke lančane reakcije u telu koja usporava otvrdnjavanje krvnih sudova, a to na kraju smanjuje rizik od moždanog udara.

Osim toga, istezanje ili popularni "strečing" podstiče proizvodnju elastina i kolagena koji pridonose fleksibilnosti ne samo vaših mišića nego i arterija.

Istraživanja su takođe pokazala da su sredovečne i starije osobe poboljšale fleksibilnost vratnih krvnih sudova - karotida nakon što su u svakodnevicu uvele jednostavne vežbe istezanja. 

To se direktno odražava i na vaše moždane funkcije, jer karotide krvlju opskrbljuju mozak. Suženje karotidne arterije može dovesti i do moždanog udara. 

KLIKNITE OVDE DA PROČITATE KAKO SE IZVODI VEŽBA KOJA POBOLJŠAVA RAD SRCA...

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije