Rak  jajnika je opaka bolest koja odnosi živote žena širom sveta, ali stručnjaci ističu da ova bolest ne mora biti "tihi ubica", kako je često nazivaju i da lako možete da je otkrijete na vreme. Ginekološki pregledi mogu biti presudni, baš kao i u slučaju raka grlića materice.

Rizik za kancer jajnika povećava se kako žena stari, a u većini slučajeva pogađa žene nakon menopauze. Ipak, ovo oboljenje može da se javi i kod mladih devojaka, a često je glavni krivac genetskapredispozicija. Ako primetite bilo kakve promene tokom odlaska u toalet, kao što su često mokrenje, zatvor ili dijareja obratite se lekaru.

Prvi simptomi koji ukazuju na rak jajnika su i konstantna nadutost ili otok stomaka, neprijatan osećaj u stomaku i naglo gubljenje težine. Takođe, javlja se obilno vaginalno krvarenje, bol u donjem delu leđa, brzo se osećate siti nakon jela i imate loš apetit. Znakovi koji ukazuju da morate što pre kod ginekologa su svrab i osip u oblasti vagine, neredovna menstruacija, promena boje i kože vulve, bolovi u karlici i bol tokom i posle seksualnog odnosa.

Izvor: Lepa & srećna