Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

GDE JE TAČNO TAČKA SREĆE U VAŠIM GRUDIMA: kako da ojačate timus koji se skuplja zbog hroničnog stresa

Autor Tijana Grujic
Autor Tijana Grujic

Hronični stres dovodi do skupljanja timusa – žlezde koja je od vitalnog značaja za imunološki sistem i celokupno zdravlje. Evo vežbe tapkanja kojom možete da ga ojačate!

Izvor: Photo: Profimedia

Zima može biti izazovno vreme za mnoge od nas. Sa hladnijim vremenom opadaju vlastite prirodne snage za odbranu od infekcija. U zimskim danima je umor naš čest pratilac.

Prisutna je i potreba za jačom hranom da bi se zadržala toplina tela, a tu su i brojni  praznici  punih trpeza. Organizam postaje sve više kiseo, dodatno se   opterećuje toksinima, a oni su veliki kradljivci energetskih zaliha zbog čega se celokupan odbrambeni sistem iscrpljuje, piše Sensa.

PROČITAJTE JOŠ: 1 kg mesa nedeljno za ZDRAVLJE našeg organizma: šta se u telu desi ako umesto crvenog mesa jedemo RIBU

Ne zanemarimo i psihološku sferu – dani su kraći, sunca je manje, i kao da nas sve više ispunjava tendencija povlačenja iz života. Ovo je pravo vreme da oslušnemo organizam i da obratimo pažnju na neke jednostavne, sasvim dostupne stvari koje  će ga ojačati  i fizički i emocionalno. Tada će nas naše telo sa  zahvalnošću sprovesti  do vremena kad se proleće ponovo rascveta.  

U našem sredogruđu smeštena je žlezda timus koja je od vitalnog značaja  za imunološki sistem  i celokupno zdravlje. Kod novorođenčadi i dece timus je dobro razvijen, a posle puberteta dolazi do njegove involucije i pretvaranja u masno telo. Timus proizvodi T-ćelije koje štite od infekcija, ali nakon puberteta njegova efikasnost počinje da opada. Neke teorije govore da bi to i mogao biti razlog zašto su stariji ljudi osetljiviji na rak.

Jedna sasvim jednostavna tehnika, tj. tapkanje u tački timusa 20-30 sekundi uz dublje ravnomerno disanje, dovodi do balansiranja protoka energije u meridijanskom sistemu, uravnotežuje funkciju  leve i desne hemisfere mozga, poboljšava stanje prisutnosti u aktivnosti  u kojoj  se trenutno nalazimo. Poznato je da je, kada je timus slab, osoba bezvoljna, čak izostaje i potreba da se oseća dobro. Poznati endokrinolog  Hans Seli, autor teorije o stresu, dokazao je  da hronični stres dovodi do skupljanja timusa. 

KAKO DA AKTIVIRATE TAČKU SREĆE, PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije