U suvom voću, koje ne sadrži više od 30 odsto vode, prestaje aktivnost bakterija, a ako ne sadrže više od 20 odsto vode prestaje aktivnost i plesni i kvasca.

Posle konzumiranja slatkog suvog voća obavezno prati zube, a da bismo izbegli kvarenje zuba, trebalo bi pustiti da suvo voće najpre nabubri.

Suve smokve su odličan izvor gvožđa, fosfora i vitamina B1, a bogate su i celulozom. Oko 100g ima ukupno 2,2 mg gvožđa. Bogat su izvor kalcijuma.

Svakako treba napomenuti da sveži plodovi smokve sadrže od 9 - 22 posto šećera, dok se kod suvih smokava taj procenat kreće i do 60 odsto. Sadrže oko 4 odsto belančevina, 5 odsto pektina, malo masnih materija i oko 20 odsto vlage.

Deklaracija (originalnog pakovanja) treba da sadrži: naziv proizvoda, naziv i sedište proizvođača, datum pakovanja i rok upotrebe, neto-količinu, podatak o kvalitetnoj klasi: ekstra, I, II, i o sadržaju sumpor - dioksida u gotovom proizvodu (ako je upotrebljen), zemlja porekla (za robu iz uvoza).

PROČITAJTE JOŠ: Osnovna pravila hrono dijete

Strogo izbegavati smokve koje imaju nakiseo miris i ukus, jer se takvi plodovi smatraju pokvarenim i štetni su za organizam. Suve smokve mogu se čuvati nekoliko meseci, u pakovanjima od materijala koji ne propušta vodu i vazduh.

Suve smokve su inače tradicionalan mediteranskidesert i sastojak mnogih domaćih kolača i nadeva - kuglice od smokava, hleb sa smokvama...

Koristi se i sa listom sene, kao odličan laksativ.

Protiv opstipacije - treba potopiti u vodu 200 - 250 g smokava i ostaviti tako potopljene dvanaest sati. Dobićete odlično sredstvo za pročišćavanje creva i otklanjanje opstipacije.

Suve smokve pomažu i u slučajevima umora, slabosti, poboljšavaju raspoloženje i smiruju nervozu.

Kod žena ublažavaju menstrualne tegobe. Predstavljaju efikasno sredstvo i u lečenju zapaljenja grla i plućnih bolesti. Smokva ulazi u sastav grudnih čajeva.

Pržena smokva služi kao zamena ili dodatak kafi zbog vrlo prijatnog mirisa i ukusa.

Ne preporučuju se u ishrani dijabetičara, kao i osoba koje imaju problema sa slezinom i jetrom.

PROČITAJTE JOŠ: Lekovito suvo voće

Mogu uzrokovati nutritivnu alergiju kao i jagode, zato je bolje ne davati ih maloj deci.

Tekst: nutricionista Mirjana Ljutić

Izvor: Dr Gifing