Za osobe koje reaguju na gluten u zrnu žita, raži i ječma organizacija ishrane je poseban problem.

Zato su izuzetno važne žitarice koje su se relativno skoro pojavile na našem tržištu, kao što je kinoa - zrno staro, prema nekim podacima, punih 3000 godina! Njegova prednost za pacijente sa celijakijom jeste u tome što ne sadrži gluten.

Međutim, relativno malo istraživanja izvedeno je da bi se proverilo da li osobe koje pate od celijakije mogu da je koriste bezbedno.

Nova britanska studija čije rezultate objavljuje Američki časopis za gastroenterologiju u svom broju za januar 2014. godine pokazuje da je oko 50 grama kinoe dnevno bezbedno za osobe sa celijakijom.

U istraživanju je učestvovalo samo 19 pacijenata, ali je njihovo stanje redovno praćeno kroz analize krvi, rada jetre i bubrega a rezultati su pokazali da im se stanje ni u jednom slučaju nije pogoršalo.

Svakoga dana, pacijenti su jeli oko 50 grama kinoe, spremljene na različite načine u skladu sa ukusom ispitanika.

O bezglutenskoj dijeti pročitajte ovde.