Mnogi ljudi se u poslednje vreme žale da im belo brašno smeta, izaziva gorušicu ili probleme sa crevima, a oni koji imaju probleme sa glutenom ne smeju uopšte da ga jedu. Zbog toga smo pronašli odlične zamene za njega.
Nutricionistkinja Gena Hamshav objasnila je razlike između nekih od alternativnih vrsta brašna koja mogu da povećaju nutritivnu vrednost vašeg peciva.
Integralno pšenično brašno
Idealno je za uživanje u domaćem hlebu i pecivu. Integralno pšenično brašno ima znatno više vlakana od belog brašna. Pored toga, bogatije je i proteinima i gvožđem.
"Ako ste tek počeli da koristite brašno od celog zrna, pokušajte da ga kombinujete sa univerzalnim belim brašnom i prilagodite razmere svojim potrebama", rekla je Gena.
Speltino brašno
Speltino brašno se melje od bobica spelte koje su drevne sorte pšenice.
"Spelta daje suptilnu slatkoću pečenim proizvodima, zajedno sa vlaknima", kaže nutricionistkinja.
Blaže je i lakše za varenje od drugih brašna od celog zrna. Uopšteno govoreći, speltino brašno može biti odlična zamena za bilo koji recept koji zahteva pšenično brašno. Takođe je odličan izvor vlakana, sa otprilike 19 grama zasitnih hranljivih materija po šoljici.
Ražano brašno
Raž je bogato hranljiva, zdrava žitarica i odličan je izvor rastvorljivih vlakana. Ona je odličan izvor vlakana, kao i minerala poput mangana, bakra i fosfora.
"Raž je takođe bogat fitonutrijentima - hemijskim jedinjenjima koja se nalaze u biljkama koja mogu da pomognu u borbi protiv bolesti i zaštiti naša tela od stresa povezanog sa starenjem", rekla je nutricionistkinja.
Ražano brašno ima niži glikemijski indeks od pšeničnog brašna, tako da je manja šansa da izazove visoku insulinsku reakciju i porast šećera u krvi. Pored toga, istraživanja su pokazala da je ražano brašno bogato vlaknima i može da pomogne u kontroli šećera u krvi.
Brašno od smeđeg pirinča
Brašno od smeđeg pirinča je odličan izbor za osobe koje ne podnose gluten jer ga ne sadrži i vrlo je hranljivo.
"Za razliku od mnogih brašna bez glutena, brašno od smeđeg pirinča se minimalno obrađuje. Odlično se kombinuje i sa drugim vrstama brašna za pečenje, a sjajno je i za zgrušavanje sosova", objasnila je nutricionistkinja.
BONUS VIDEO:
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka