Najpoznatiji izvor kalcijuma, neophodnog za izgradnju kostiju, su mleko i mlečni proizvodi. Dnevno je organizmu potrebno oko 1.000 mg kalcijuma, a samo 30-40 odsto onog koji konzumiramo iz hrane može biti apsorbovano.

Zato treba dobro paziti na količinu mleka i mlečnih proizvoda, kao i drugih namirnica bogatih ovim mineralom. Neadekvatan unos kalcijuma može izazvati gubitak koštane gustine i nastanak osteoporoze.

Ukoliko nemate dovoljno kalcijuma u ishrani, naročito ako ne možete da konzumirate mleko i mlečne proizvode, treba da uzimate suplemente, a ljuska jajeta je jeftina opcija.

Po nekim studijama, budući da se u ljusci jajeta nalazi kalcijum-karbonat, on se apsorbuje čak i bolje nego kalcijum iz hrane. U sastavu su i magnezijum, bor, bakar, gvožđe, mangan i cink, sve korisni sastojci za izgradnju kostiju.

Da biste mogli da koristite ljusku, najbolje je da jaja budu od slobodno gajenih koka, a neophodno je da ih dobro otkuvate kako biste isključili rizik od salmonele.

Zatim ljuske osušite i sameljite u blenderu. Važno je da dobijete vrlo fini prah, a jedna kašičica sadrži 800mg kalcijuma. To je količina koja se dobija od ljuske jednog jajeta. Ne treba ni preterivati sa količinom kalcijuma, jer to može dovesti do pojave grčeva u mišićima.

grcevi u nogama-min.jpg
Shutterstock  

Za ljudsku ishranu se ne sme koristiti nesamlevena ljuska jajeta, jer oštre ivice parčića mogu da povrede sluzokožu grla i jednjaka.

Takođe, dozu je najbolje podeliti na više obroka tokom dana, jer organizam ne može da apsorbuje više od 500mg kalcijuma odjednom. Prah od ljuske jajeta možete koristiti u hrani, na primer, dodati ga u testo za hleb, sos za špagete ili smesu za pohovanje mesa. Takođe ga možete sipati u sok, pomešati i popiti, želudačna kiselina ga lako rastvara.

Pročitajte i zašto nastaju bele tačkice na noktima.

BONUS VIDEO:

Dolazi nam period velikih vrućina, koje mogu biti opasne po zdravlje naših biljaka Instagram/dejan.deki.dragicevicž

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.