Kako stari, koža postaje manje elastična i potrebno joj je više nege kako bi zadržala sjaj i svež izgled. Pored redovnog čišćenja i hidratacije, za negu kože je takođe važno koje šta unosite u organizam. Prema dermatolozima, sledećih 5 namirnica čine da koža izgleda starije.

1. Punomasni maslac i margarin

Neke od najgorih namirnica za kožu, prema stručnjacima su maslac i margarin. Dermatološkinja Elani Kung naglašava da mlečni proizvodi poput maslaca mogu da izazov probleme na koži poput viška sebuma. Margarin navodi kao namirnicu koju treba da izbegavate ukoliko želite da sprečite bore ili suvu kožu.

"Trans masti iz margarina mogu da ubrzaju proces starenja kože i da je učine manje otpornom na ultraljubičasto zračenje", navodi ona. Njen savet je da izbegavate ove namirnice ako želite da održite elastičnost kože i svež izgled.

2. Gazirana pića

Već je poznato koliko gazirana pića mogu da budu štetna, a dermatolozi ih vide kao velike neprijatelje koži. Dijetalni gazirani napici su na prvi pogled bolja i bezbednija opcija, ali iako ne sadrže šećer, nisu oslobođeni svih štetnih sastojaka. Sadrže zaslađivače ili emulgatore koji mogu da ugroze izgled kože i ubrzaju pojavu bora.

"Supstance kao što je kofein 'izvlače' minerale iz kostiju i mogu da oštete ćelije u telu", navodi Kung. Umesto gaziranih pića sa šećerom ili njihovih dijetalnih varijanti, opredelite se za zdrave varijante sokova koji će doprineti boljoj hidrataciji. Takođe, savet je da se potrudite da svakog dana unesete dovoljno tečnosti, naročito ukoliko se bavite sportom ili fizičkom aktivnošću. To mogu da budu nezaslađeni čajevi, limunada i naravno, obična voda. Ukoliko ste ljubitelji kafe, budite svesni činjenice da ona može da podstakne izbacivanje vode iz organizma, pa se posebno usredsredite na hidrataciju. Ovaj savet nije značajan samo za kožu, već i za opšte stanje organizma.

žena pije dijetalno gazirano pice 2-min.jpg
Shutterstock  Žena pije gazirano piće

3. Beli hleb

Rafinisani ugljeni hidrati se nalaze u mnogim popularnim namirnicama, pa vam je često teško da ih izbegnete. Ipak, budite svesni činjenice da mogu negativno da utiču na izgled kože. Ova vrsta hrane može da stimuliše proizvodnju sebuma.

"Previše sebuma će učiniti da koža izgleda masno i da pore budu istaknutije. Moguće je čak i da će zarobiti mrtvu kožu unutar pora, što može da dovede do pojave mitisera ili akni. Rafinisani ugljeni hidrati, poput onih koji se nalaze u pecivu i belom hlebu su izuzetno štetni za kožu i mogu da dovedu do njenog bržeg starenja", ističe dermatološkinja.

4. Slatkiši

Kao i drugi rafinisani ugljeni hidrati, i šećeri mogu negativno da utiču na stanje kože.

"Prekomerna potrošnja rafinisanog šećera izaziva suštinsko oštećenje kolagena i elastina u koži i dovodi do glikacije. Time se smanjuje elastičnost i ona postaje sklona desidrataciji i boranju", navodi dermatološkinja. Umesto prerađenih slatkiša, opredelite se za voće ili med. Naravno, ponekad možete da date sebi oduška i počastite se omiljenim kolačem ili parčetom torte, ali je važno da ne preterujete i ne konzumirate slatkiše svakog dana.

Takođe, birajte zdravije alternative, pa umesto mlečne, kupujte crnu čokoladu, koja ima brojne koristi za zdravlje, a umesto kafe sa mlekom i šlagom, opredelite se za običnu, bez dodataka.

5. Energetska pića

Koža oko očiju je posebno osetljiva jer je izuzetno tanka. Kako starite, ovoj oblasti je potrebno više hidratacije kako ne biste imali umoran izgled, podočnjake i fine bore.

Energetska pića ćesto izazivaju nesanicu ili probleme sa spavanjem, a kada se probudite umorni, tamni kolutovi oko očiju su prvo što ugledate na licu. Kofein iz ovih napitaka sužava krvne sudove, što takođe može negativno da se odrazi na kožu lica i kapke.

Energetska pića takođe imaju takozvane skrivene kalorije, zbog čega bi trebalo da ih izbegavate, jer nemaju hranljivu vrednost, a utiču na vaš celokupan izgled.

Pogledajte i 8 grešaka u nezi kože zbog kojih izgledate starije.

BONUS VIDEO:

Krema sa SPF-om Tiktok/@tashliciousa

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.