Međutim, srpski nutricionista Strahinja Kukić je na svom Instagram profilu srušio najveću zabludu da krompir goji.

"Krompir kada je kuvan je jedna vrsta prebiotika. On kad se malo prohladi, unutra postane kao prebiotik. Da ne gnjavimo komplikovanim izrazima. Krompir hrani dobre bakterije u crevima. I to je osnova", kaže dr Kukić koji ima i savet za sve.

Kako jesti krompir a da se ne ugojimo
Youtube/Printscreen/Recipes by Carina 

"Ja često preporučujem da uzmete za večeru malo krompira, malo zelja, ulja. To je naša stara večera", objasnio je i dodao:

"Ukoliko je krompir kuvan u ljusci ili pečen u ljusci, ima i niži glikemijski indeks i pomaže da se hrane dobre bakterije u crevima (pod uslovom da je prohlađen). Za osobe koje imaju tegobe sa varenjem ne preporučuje se da se krompir, čak i u tom obliku, kombinuje sa namirnicama životinjskog porekla."

Da krompir ne goji tvrdi i dr Sidant Bargava, a piše "Healthshots.com". Doktorka je istakla da je najvažnije u kojoj meri se ovo povrće konzumira.

Voda u kojoj se kuva krompir smiruje kašalj
Shutterstock  

"Krompir možete jesti umereno i on neće izazvati gojenje. Krompir nije razlog za povećanje telesne težine. Sada znate, da ne krivite krompir za vašu kilažu, i budite sigurni da ga možete konzumirati. Ako ga jedete jednom dnevno kao povrće, to je sasvim u redu. Ali ako ga jedete u vidu pomfrita sa masnim hamburgerom i mlečnim šejkom, a kažete da ste se ugojili zbog pomfrita, varate se. Da, krompir ima u sebi ugljene hidrate i visok glikemijski indeks, ali ako ga jedete umereno, možete ga uključiti u ishranu", navela je ona.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Krompir Instagram/lara_bojanic