Međutim, srpski nutricionista Strahinja Kukić je na svom Instagram profilu srušio najveću zabludu da krompir goji.
"Krompir kada je kuvan je jedna vrsta prebiotika. On kad se malo prohladi, unutra postane kao prebiotik. Da ne gnjavimo komplikovanim izrazima. Krompir hrani dobre bakterije u crevima. I to je osnova", kaže dr Kukić koji ima i savet za sve.
"Ja često preporučujem da uzmete za večeru malo krompira, malo zelja, ulja. To je naša stara večera", objasnio je i dodao:
"Ukoliko je krompir kuvan u ljusci ili pečen u ljusci, ima i niži glikemijski indeks i pomaže da se hrane dobre bakterije u crevima (pod uslovom da je prohlađen). Za osobe koje imaju tegobe sa varenjem ne preporučuje se da se krompir, čak i u tom obliku, kombinuje sa namirnicama životinjskog porekla."
Da krompir ne goji tvrdi i dr Sidant Bargava, a piše "Healthshots.com". Doktorka je istakla da je najvažnije u kojoj meri se ovo povrće konzumira.
"Krompir možete jesti umereno i on neće izazvati gojenje. Krompir nije razlog za povećanje telesne težine. Sada znate, da ne krivite krompir za vašu kilažu, i budite sigurni da ga možete konzumirati. Ako ga jedete jednom dnevno kao povrće, to je sasvim u redu. Ali ako ga jedete u vidu pomfrita sa masnim hamburgerom i mlečnim šejkom, a kažete da ste se ugojili zbog pomfrita, varate se. Da, krompir ima u sebi ugljene hidrate i visok glikemijski indeks, ali ako ga jedete umereno, možete ga uključiti u ishranu", navela je ona.
Tekst: Lepa&Srećna
BONUS VIDEO:
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka