Veoma je važno da, od trenutka kada dobijete dijareju, promenite ishranu. Savetuje se da se u ovim situacijama ne konzumiraju namirnice koje u sebi sadrže šećere i mlečne masti. Odreknite se mleka, jogurta i svih mlečnih proizvoda na nekoliko dana.

Preporučuje se da jedete supu, integralni suvi keks, dvopek, pirinač, kao i da unosite dosta tečnosti. Voda je nezaobilazni deo lečenja, pijte dosta tečnosti u malim količinama. Dijareja utiče na to da vaš organizam dehidrira, zato mu je potrebno dosta vode i čajeva.

Jabuka takođe može da pomogne u borbi protiv proliva. Izrendajte je i ostavite da stoji oko sat vremena, a zatim je pojedite. Promeniće boju, ali nemojte da vas to obeshrabri. Osim jabuke, od voća je delotvorna i banana.

stomak boli.jpg
Shutterstock  

Izbegavajte voćne sokove i ceđene sokove jer neće zaustaviti dijareju, već će samo izazvati iritaciju crevne flore. Gazirana pića mogu da budu način da zaustavite dijareju kada je ona u početnoj fazi. Ipak, ne treba preterivati. Dve do tri čaše dnevno biće dovoljne da pomognu. 

Još jedan od prirodnih načina da rešite ovaj problem jeste i crna čokolada. Pojedite nekoliko kockica, a ukoliko nemate crnu čokoladu, u ove svrhe možete iskoristiti i čokoladu za kuvanje.

Čajevi takođe mogu biti veoma delotvorni kada je u pitanju proliv, ali samo čajevi određene vrste. Kamilica, slez, čaj od dunje, čaj od bokvice, hrastova kora, čaj od šipka, čaj od nane i čaj od kupine pomoći će vam zbog svojih blagotvornih dejstava.

Čaj
Shutterstock  

Ulje divljeg origana je, prema mišljenju mnogih, najdelotvornije protiv dijareje. Ovo ulje stavlja se na kockicu šećera i zatim se ta kockica pojede. Ima jak ukus i miris i ako ga do sada niste probali, može izazvati mučninu. Za početak, stavite samo nekoliko kapi.

Od davnina, i kafa se pominje kao prirodan način za zaustavljanje proliva. Jedna kašičica sirove kafe uzima se na prazan stomak, čim dijareja počne. Druga verzija jeste da iscedite limun u jednu kašičicu kafe i da sjedinite smesu, a zatim da je pojedete. Iako je ukus vrlo jak i neprijatan, treba koristiti domaću kafu, a ne instant, jer u slučaju korišćenja bilo koje druge kafe, nećete sprečiti proliv.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

PROBLEM KOJI NAS MUČI PRE PUTA I MOŽE DA NAM POKVARI PUTOVANJE: Evo zbog čega se javlja i kako se leči PUTNIČKA DIJAREJA Kurir televizija