Jedan od najnovijih svetskih trendova u alternativnim medicinskim krugovima je, zapravo, poznat već vekovima. U pitanju je matični mleč kojeg su, u drevnoj Kini, nazivali "hranom za careve".

U Indiji, jeli su ga samo vladari i najbogatiji, a verovalo se da podmlađuje telo i daje energiju. Jedna od najpoznatijih dama koja je redovno uzimala matični mleč bila je Lejdi Dajana, kojoj je hrana koju za sebe proizvode pčele pomagala kod jutarnje mučnine u trudnoći.

Lekari kažu da postoji više razloga da se ova dragocena supstanca nađe u kuhinji svake žene starije od 40 godina. Smatra se veoma dobrim izvorom vitamina, minerala, aminokiselina i proteina.

zdrava zena jede salatu.jpg
Shutterstock  

"Posebno je dobar kao izvor vitamina B kompleksa", kaže dr Ana Kakon, specijalista dermatologije sa Floride. "Zato pomaže da se hranljivi sastojci što brže dopreme do svih delova organizma." Ona navodi i studiju u kojoj je testirana i vaginalna upotreba matičnog mleča kao pomoć kod atrofije i suvoće.

"Savetujem ženama da uzimaju između 300-6,000 milligrama dnevno", kaže doktorka. "Preciznije, treba početi s malim dozama pa ih polako povećavati. U poređenju sa drugim suplementima, mleč jače deluje na smanjenje hormonalnog disbalansa.

zena u menopauzi 2.jpg
Shutterstock  

Jedan gram dnevno može da pomogne u ublažavanju simptoma PMS-a, što je pokazala i studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Komplementarne terapije u medicini".

Ko treba da izbegava matični mleč? Pre svega, to su trudnice i dojilje, jer nema studija na toj populaciji koje bi garantovale bezbednost upotrebe. Takođe, svi koji su alergični na pčele i med ne treba da uzimaju mleč. Ako imate dermatitis, posavetujte se prvo s lekarom, što se savetuje svima budući da upotreba suplemenata nije pod tako strogom regulativom i kontrolom kakva se primenjuje na lekove.

Tekst: Lepa&Sreća

BONUS VIDEO:

OVA BILJKA JE BOLJA OD ANTIDEPRESIVA! Poznati travar otkrio kako možete lečiti hemoroide, regulisati mentruaciju i mnogo drugo Kurir televizija