Vitamin A je hranljiva materija koja se u hrani nalazi u dva oblika: pripremljeni vitamin A i provitamin A. Preformirani vitamin A je takođe poznat kao retinol i obično se nalazi u mesu, ribi, jajima i mlečnim proizvodima. S druge strane, telo pretvara karotenoide u biljnoj hrani, kao što su crveno, zeleno, žuto i narandžasto voće i povrće, u vitamin A, piše "Healthline".

Ukoliko na svom telu primećujete neke od sledećih simptoma, vrlo je moguće da vam u organizmu nedostaje ovaj vitamin, te bi bilo najbolje da se obratite svom lekaru.

Suva koža

Vitamin A je važan za stvaranje i oporavak ćelija kože. Takođe, pomaže u borbi protiv upala, a nedostatak vitamina A može biti krivac za razvoj ekcema i drugih problema sa kožom. Ekcem je stanje koje uzrokuje suvu kožu, svrab i upalu kože.

Znaci da vam fali vitamin A
Shutterstock  

Suve oči

Problemi sa očima su među najčešćim problemima vezanim za nedostatak vitamina A. Suve oči, ili nemogućnost stvaranja suza, jedan je od prvih znakova nedostatka vitamina A.

oci bole naocare
Profimedia 

Sporo zarastanje rana

Rane koje ne zarastaju dobro nakon povrede mogu biti povezane sa niskim nivoom vitamina A. To je zato što vitamin A podstiče stvaranje kolagena, važne komponente zdrave kože.

Akne

Budući da vitamin A podstiče razvoj kože i bori se protiv upala, može pomoći i u prevenciji akni. Više studija je povezalo nizak nivo vitamina A sa prisustvom akni.

Tekst: Lepa&Srećna