Hemoroidi su proširene vene završnog dela debelog creva. Na ovim venama se mogu javiti proširenja i zapaljenja, a od hemoroidalne bolesti pati, po nekim statistikama, svaki drugi čovek.

Tegobe mogu biti relativno blage, kada su hemoroidi blago uvećani, ne vide se spolja i ne krvare. Ako dođe do prolaska hemoroida kroz analni kanal, bolest se pojačava. U prvo vreme, to su čvorići veličine klikera, izlaze tokom velike nužde ili zbog težeg fizičkog napora. Dok je bolest na nivou drugog stepena, hemoroidi se sami vraćaju.

Kada se više ne vraćaju sami, to pacijent mora uraditi sam ili otići na intervenciju kod lekara i često se preporučuje hirurško lečenje. U četvrtvom stepenu, više se mogu ni vratiti. Hirurgija je jedino rešenje. Zbog ovakvog razvoja bolesti, savetuje se da je - pre svega - sprečite, a ako ne uspete, da je što pre lečite. Soda bikarbona može da vam u tome pomogne.

Kako soda bikarbona može da pomogne kod hemoroida
Shutterstock  

Jedan od glavnih uzroka hemoroida je naš uobičajeni način života. On uključuje mnogo sedenja, malo fizičke aktivnosti, neadekvatnu ishranu. Negativan efekat imaju i višak kilograma, kao i loša navika da se odlaže vršenje nužde. Čest zatvor ili tvrda stolica dovode do naprezanja, a sve ove okolnosti izazivaju reakciju hemoroida oticanjem ili upalom.

Zato su, pre svega, najvažnije dve stvari: prilagoditi ishranu i održavati zdravlje čitavog sistema za varenje. Mnogima pomaže soda bikarbona, jer tvrde da im olakšava zatvor. Odrasli mogu uzimati 10 grama, rastvorenih u čaši hladne vode, posle jela. Ukoliko on, ipak, potraje duže od nedelju dana, obavezno potražite savet lekara.

Soda bikarbona ima primenu i kao sastojak tople kupke. Ona pomaže kod tegoba koje prouzrokuju zatvor i hemoroidi. Potrebno je da je razmutite u toploj vodi, u razmeri - tri kašike na litar vode, a onda sipajte kupku u lavor u koji možete da sednete ili na dno kade za kupanje. Sedite u tom rastvoru sve dok se ne ohladi - desetak ili dvadeset minuta, a zatim isperite toplom vodom i namažite celu regiju nekom neutralnom kremom za bebe.

Tekst: Lepa&Srećna