Mada je za svakoga važno da bira udobnu i stabilnu obuću, to je posebno bitno za osobe starije od 60 godina. Kod njih problemi sa stopalima mogu povećati rizik od povrede.

Da biste smanjili opasnost od preloma i smanjenja mobilnosti, primenite ove jednostavne savete stručnjaka.

Za početak, počnite da birate obuću sa širim prednjim delom. "Stopala se šire s godinama", objašnjava ortoped Keli Hajns. "Menja se i elastičnost stopala, a oba svoda se spuštaju - i uzdužni i poprečni. Tkiva u stopalima se menjaju, može doži i do artritisa."

stopala 0700386754.jpg
Profimedia 

Zato je važno da cipela ima dovoljnu širinu, naročito na mestu gde su pritisnuti zglobovi. "Imajte u vidu da će stopala i da oteknu tokom dana, naročito ako se dešava da stojite u mestu", objašnjava podolog Gregori Alvares.

On podseća da se mnogi fokusiraju na to kako obuća izgleda odozgo, a zaborave da je jednako važno da pregledaju đonove. "Neophodno je da cipela dobro prijanja za podlogu", upozorava Alvares. Takođe, treba da uvek birate malu štiklu. Visoke štikle se nipošto ne savetuju, a i potpuno ravne cipele - ukoliko nisu anatomske - nisu zdrave. Dobro je da imaju potpeticu od barem 2,5cm.

Najvažnija je, ipak, unutrašnjost cipele. Ona mora da pruži dobar oslonac i čvrsto drži stopalo. Ako vaša obuća koju sada nosite nije takva, ne morate odmah da kupujete nove cipele. "Dovoljno je da nabavite kvalitetne ortopedske uloške i oni će, u trenutku, učiniti vaše cipele i patike kvalitetnijima.

Tekst: Lepa&Srećna