Putovanja obično planiramo sa posebnim ushićenjem i vodimo računa da ne zaboravimo ništa što može da nam zatreba. Pored toga jako je važno da pripazimo i na namirnice koje unosimo pre i tokom putovanja kako bismo izbegli eventualne probleme.

"Kada mučnina tokom putovanja nastane jako ju je teško zaustaviti i sanirati zato je najbolje prevenirati je. Neke namirnice izazivaju pospanost, nadimanje ili probleme sa stomakom, što negativno utiče na koncentraciju i zato je posebno važno izbegavati ih pred put,", kaže endokrinološkinja Ana Krivošejeva i ističe koju hranu treba izbegavati.

"Vozači ne bi trebalo da jedu prženu, masna hranu, začinjena jela i sosove pre putovanja. Pošto je sve ovo teško svarljivo, osoba se nakon jela može osećati pospano. Jabuke izazivaju nadimanje i gasove jer su bogate vlaknima", tvrdi doktorka i ističe da može doći do smanjenje koncetracije.

"Mlečni proizvodi izazivaju fermentaciju u digestivnom traktu, a luk i senf dovode do brzog pojavljivanja gorušice. Svi ovi simptomi će uticati na vozača i njegovu koncentraciju na putu.

kafa stres
Shutterstock  

"Nije preporučljivo piti energetska pića pre dugog ili noćnog putovanja. Velika količina kofeina, koju sadrže, povećava broj otkucaja srca. Limenka pića daje efekat samo sat vremena, a onda se vozač, naprotiv, oseća veoma umorno. Кofeinska pića ne samo da smanjuju budnost, već često deluju i kao diuretici, što može dovesti do iritacije bešike", kaže  Krivošejeva.

Tekst: Lepa&Srećna