Mnogi ljudi vode borbu sa visceralnim mastima, tj masnim naslagama na stomaku, a doktorka Sara Kajat savetuje da, pre nego što uđete u proces skidanja ovog viška, najpre izmerite obim struka, jer taj broj treba da bude "manji od polovine vaše visine".

"Sve se svodi na vežbanje i ishranu. Postoji toliko mnogo saveta, ali ja volim da izdvojim pet", rekla je dr Kajat.

1. Jedite pažljivo

"Naučite da jedete pravilno. Sedite za sto, uzmite tanjir, naučite da žvaćete, naučite da cenite ukuse na svom tanjiru, umesto da hranu ubacujete u sebe na putu do posla, za radnim stolom ili ispred televizora. Pažljiva ishrana pomaže u održavanju zdrave telesne težine", navodi dr Sara Kajat.

zena jede salatu.jpg
Shutterstock  

2. Jedite više zdrave hrane

"To podrazumeva konzumiranje veće količine hrane, ali onih zdravih namirnica, koje su niže kalorične i imaju više hranljivih sastojaka, koji se nalaze u mnogim namirnicama biljnog porekla", objasnila je doktorka.

3. Užinajte

Dr Sara kaže da je "u redu grickati", ali da treba izabrati "pravu hranu za grickanje".

"Umesto prerađene, slane i zašećerene hrane, idealna užina je nešto poput orašastih plodova, jer su bogati zdravim mastima, vlaknima i proteinima koji će stabilizovati šećer u krvi, i tako će vam pomoći da se duže osećate sitim", kaže ona.

Bademi, žena jede bademe
Shutterstock  

4. Ograničite konzumiranje alkohola

"Alkohol je visokokaloričan. Međutim, sada postoji toliko dobrih pića sa bezalkoholnim sadržajem, kojima ljudi, kojima nedostaje ukus alkohola, mogu da ih zamene", navela je doktorka.

5. Zaobiđite brze i restriktivne dijete

"Ne pokušavajte da smršate brzim dijetama, znamo da nisu održive. Postoji mnogo poznatih ličnosti koje ih podržavaju, ali takvi režimi imaju jo-jo efekat. To može uticati na vaš metabolizam, može uticati na način na koji vaše telo skladišti masti. Nije zdravo, nije održivo", zaključila je dr Kajat.

Tekst: Lepa&Srećna