Tada na scenu stupa "superhrana" - veoma hranljiva i niskokalorična hrana, koja je posebno korisna za zdravlje. Dijetetičari Paulina Li i Dana Hans, kao i nutricionista Liza Ričards, navode da bi trebalo da razmislite o redovnom konzumiranju oraha ako želite da pomognete svom mozgu i telu da napreduju dok starite.

Kada je u pitanju "superhrana", orašasti plodovi su jedna od najboljih opcija jer sadrže važne hranljive materije koje su vašem telu i mozgu potrebne za napredovanje. Ovo posebno važi za orahe. Redovno konzumiranje oraha je odličan način za smanjenje upale, usporavanje starenja i jačanje pamćenja. Orasi imaju visoku koncentraciju DHA, vrste omega-3 masne kiseline. Pokazalo se da DHA poboljšava kognitivne sposobnosti kod odraslih i smanjuje kognitivni pad koji dolazi s godinama.

orasi-min.jpg
Shutterstock  

"Ove masne kiseline su važne za zdravlje mozga i pokazalo se da poboljšavaju kognitivne funkcije, smanjuju upale i smanjuju rizik od neurodegenerativnih bolesti", kaže Liza Ričards.

Orasi su, takođe, i odličan izvor vitamina E i cinka. Ovi vitamini i minerali održavaju zdravlje vaših ćelija štiteći ih od oksidativnog oštećenja.

"Orasi sadrže velike količine omega-3 masnih kiselina i antioksidanata. Omega-3 masne kiseline sadrže antiinflamatorna svojstva, koja mogu pomoći u smanjenju upale. Antioksidansi iz polifenola u orašastim plodovima mogu da se bore protiv oksidativnog stresa neutrališući slobodne radikale, koji su nestabilni molekuli koji mogu izazvati oštećenje ćelija i povećati rizik od bolesti", objašnjava Paulina Li.

Jedan od glavnih razloga zašto orašasti plodovi poput oraha čine tako fantastičnu užinu za mršavljenje i opšte zdravlje tela, je taj što će vas držati sitim duže nego što će to činiti nezdrave grickalice.

med i orasi-min.jpg
Shutterstock  

"Ovo je dobra užina uz koju nećete dobiti na težini. Sadrži proteine, vlakna, veoma zdrave masti, i može vam pomoći da sprečite da pojedete više kalorija kasnije tokom dana, a takođe sprečava promene nivoa šećera u krvi (zbog čega se osećate gladno, čak i ako niste)", navodi Dana Hans i dodaje:

"Konzumiranje oraha ne samo da vas štiti od slobodnih radikala koji mogu da izazovu oštećenje kože i bore, već su takođe povezani sa nižim nivoima LDL holesterola koji pomaže u sprečavanju srčanih bolesti."

Održavanje tela i mozga zdravim podrazumeva svakodnevno praktikovanje zdravih navika. Ne samo da treba da jedete zdravu hranu kao što su orasi, već i da pijete dovoljno vode, da vežbate i izvodite vežbe za mozak kako biste poboljšali kogniciju.

Tekst: Lepa&Srećna