Nutricionistkinja Sju Kamp dala je savete o tome koje navike u ishrani treba izbegavati, jer to može da ublaži simptome menopauze, te dodala i da mesto na kom jedete može uticati na hormone, a ne samo vreme i vrsta obroka. Ona, naime, tvrdi da je konzumiranje obroka ispred ekrana velika greška i da može da pogorša pad estrogena, koji prati menopauzu.

Sju savetuje da jedete dalje od radnog stola i ekrana kompjutera ili telefona, i da usporite. Ona dodaje i da hranu treba što više žvakati.

Žena jede
Shutterstock  

"Žene uglavnom grickaju hranu zasnovanu na ugljenim hidratima koja može izazvati skok nivoa šećera u krvi. Sa padom estrogena u menopauzi to može uticati na metabolizam i distribuciju masti. Treba jesti dovoljno proteina, zdravih masti i raznovrsnog voća i povrća koje obezbeđuje vlakna. Sve će to pomoći vašoj digestivnoj funkciji i asimilaciji hranljivih materija. Treba izbeći grickanje tokom celog dana, jer je ono često vođeno emocionalnom, a ne fizičkom glađu", objašnjava nutricionistkinja.

"Redovni obroci su dobri za većinu ljudi. Povremeni post može pomoći nekima, ali ne svima. Počnite polako, možda tako što ćete zaustaviti grickalice između obroka, a zatim preći na dvanaestočasovni post, na primer između večere i doručka sledećeg jutra", dodala je ona.

Sju je navela i da je od suštinskog značaja odabrati pravu hranu koja će podržati vaše hormonsko blagostanje.

Žena u kuhinji sprema ručak
Shutterstock  

"Fitoestrogeni su supstance biljnog porekla koje se slabo vezuju za receptore estrogena. Pokazalo se da imaju balansirajući efekat na hormone. Tu spadaju sočivo, soja, leblebija i laneno seme", kaže ona.

Nutricionistkinja preporučuje i povrće kao što su brokoli, karfiol, kupus, prokulice, rotkvice i kelj. Ovo povrće sadrži prirodno jedinjenje koje aktivno promoviše razgradnju estrogena.

Savetuje, takođe, i da se ograniči unos kofeina.

"Negativan uticaj alkohola i kofeina, posebno na san, takođe može biti potcenjen. Postoje pozitivni efekti kofeina, ali ja savetujem da ne treba piti više od tri sasvim male šolje kafe dnevno, i cilj je da ih popijete pre ručka", zaključila je Sju Kamp.

Tekst: Lepa&Srećna