Rotkvice obiluju vitaminom C, folnom kiselinom, kalijumom, a kako su siromašne kalorijama odlična su namirnica za prolećno čišćenje organizma. Nutricionisti ih savetuju u kombinaciji sa medom za jači imunitet, i podsećaju da prilikom kupovine obratite pažnju da rotkvice imaju sveže zeleno lišće s korenčićima na krajevima. Važna je i veličina rotkvica jer veće rotkice mogu biti stare i šuplje.

Iako su bogate vitaminima ne preporučuju se osobama koje imaju bolesti gastrointestinalnog trakta. Nutricionista Olga Lušnjikova savetuje da oni koji imaju ove tegobe isključe rotkvice iz svoje ishrane jer sadrže glukozinolate - jedinjenja koja se pod mehaničkim delovanjem, na primer, žvakanjem, razlažu u izotiocijanate.

Ko ne bi trebalo da jede rotkvice?
Youtube/Printscreen/TheBig BlueHouseHomestead 

"A izotiocijanati mogu da iritiraju gastrointestinalnu sluzokožu, izazivajući bolove u stomaku, mučninu, povraćanje i dijareju. Takođe može i da pogorša stanje kod čira na želucu, a ne preporučuju se ni onima koji imaju bolesti štitaste žlezde povezane sa nedostatkom joda u organizmu. 

Nutricionistkinja je upozorila da rotkvice mogu da snize nivo šećera u krvi, pa se zato preporučuje izbegavanje rotkvica najmanje dve nedelje pre planirane operacije.

Jako je važno da rotkvice ne konuzimirate na prazan stomak, već u kombinaciji sa puterom i pavlakom.

Tekst: Lepa&Srećna