Kašalj može biti akutan, može trajati do tri nedelje i najčešće se javlja u toku respiratorne infekcije ili postinfektivno, ili hroničan, koji traje duže od tri nedelje. Po kvalitetu, kašalj može biti suv (iritirajući) ili produktivan (vlažan).

Nije moguće samostalno utvrditi uzrok kašlja, pa je preporuka da se poseta lekaru ne odlaže. Razumljivo, postoje situacije kada to nije moguće zato možete da pokušate da ublažite ovo stanje.

Кašalj je odbrambeni mehanizam koji pomaže da se oslobodimo sluzi i patogena, ali ponekad može biti veoma bolan i neprijatan. Suv kašalj izaziva dosta neprijatnosti, pa je preporučljivo da usta i nos uvek budu vlažni. Takođe, preporuka je da masirate grudni koš, udišete paru, i probate sa inhalacijama koje treba praktikovati pažljivo.

Skuvajte krompir u ljusci i ocedite vodu. Nagnite se nad posudu, prekrijte glavu peškirom i udišite vrelu paru što je moguće brže.

krompir u frizideru
Youtube/Printscreen/ WashingtonPotatoes 

Napici za ublažavanje kašlja

Napitak od suncokretovog ulja

Sastojci: 150 ml ključale vode i 2 kašike suncokretovog ulja. Možete da dodate i malo soli. Sve pomešajte i pijte u malim gutljajima.

Žumace i mleko

Sastojci: jedno žumance, 1 kašika meda, 1 kašika putera i čaša mleka. Umutiti žumance, dodati u vruće mleko. Ubacite puter i med i pijte dok je vruće.

Med sa đumbirom

Narendajte komad korena đumbira. Pomešajte kašičicu soka sa kašikom meda.

"Da biste ublažili kašalj, potrebno je da stavite visoko jastuk i omogućite pristup svežem i vlažnom vazduhu“

Кako smiriti kašalj ako vas boli grlo?

Кorisno je ispirati nos slanom vodom, a takođe se preporučuje da pijete dosta toplih čajeva ili mleko sa medom. Ako je vazduh u prostoriji suv, to često izaziva bol u grlu i kašalj. Ako nije moguće postaviti ovlaživač vazduha, potrebno je da okačite mokre peškire na radijatore za grejanje.

Tekst: Lepa&Srećna