Sve je više zemalja u kojima broj gojaznih neprekidno raste i predstavlja pretnju po zdravlje nacije. Takav je i slučaj u Velikoj Britaniji gde će početi da se primenjuje program za mršavljenje zasnovan na "tečnoj dijeti".

Upravo su izloženi rezultati probnog perioda koji je započeo pre tri godine i pokazao da su učesnici smršali, u proseku, između 12 i 13 kilograma za tri meseca. Što je još važnije, novu težinu su uspeli da održe minimum šest meseci.

Time je sprečeno i da višak kilograma izazove bolesti kao što su dijabetes tipa 2, koji se kod gojaznih javlja čak 80 puta češće.

Svi se, naravno, interesuju za ovu "tečnu dijetu", a ima i onih koji osporavaju njeno blagotvorno dejstvo. Pre svega je briga usmerena na broj kalorija (uzima se samo 800 dnevno) i kvalitet sastojaka.

corba.jpg
Shutterstock  

Međutim, čuveni dr Majkl Mozli podseća da ima mnogo dobrih planova za mršavljenje koji se zasnivaju na tečnoj dijeti. "Takva je, na primer, dijeta `supa i šejk`, za koju je važno da pripremite obroke od kvalitetnih sastojaka", kaže autor popularnih režima ishrane. U njegovoj čuvenoj dijeti  "5 : 2" pet dana se uzima 500 kalorija, a dva dana u nedelji se hranite uobičajeno. U drugoj,  "Brzih 800", plan je da imate između 800 i 1000 kalorija dnevno, tokom perioda od 2 do 12 nedelja.

"Ove dijete je držalo više od 50.000 ljudi i najteže posledice koje su primećene su povremena glavobolja i zatvor", kaže dr Mozli. 

zena pije sejk.jpg
Shutterstock  

"Imao sam 140 kg, a obim struka mi je iznosio 126 cm", ispričao je jedan od učesnika u programu. "Pratio sam sve savete, bio vrlo motivisan. Uzimao sam po jedan obrok na svaka četiri sata - supu ili šejk. Rezultati su bilio odlični, čak sam uspeo i da pobedim dijagnozu dijabetesa tipa 2."

Među jelima koja se savetuju u tečnoj dijeti su: čorba od paradajza, bundeve, graška, tikvica, pečuraka, ali i pileće čorbe sa dodatkom crvenog sočiva, bundeve ili graška.

Od šejkova, preporučuju se oni od jabuke i zelenog povrća, banane i ovsenih pahuljica, šumskog voća i banane ili avokada i kokosove vode.

Tekst: Lepa&Srećna