Ako se ne leči, visok nivo holesterola može dovesti do ozbiljnih komplikacija, kao što su bolesti srca i moždani udar.

Holesterol je masna supstanca koja se nalazi u krvi, a previsok nivo holesterola može dovesti do začepljenja krvnih sudova, što može biti razlog za ozbiljnu zabrinutost. Srećom, postoje načini da se smanji nivo holesterola, uključujući ishranu.
Poznato je da određene namirnice podižu holesterol, a zasićene masti su na prvom mestu. Međutim, druge mogu imati suprotan efekat.

"Različite namirnice pomažu u snižavanju holesterola na različite načine, neke obezbeđuju rastvorljiva vlakna koja se vezuju za holesterol u probavnom sistemu i izvode ga iz tela pre nego što uđe u cirkulaciju. Druge isporučuju zdrave masti koje direktno snižavaju holesterol lipoproteina niske gustine ("loš" holesterol), dok neke namirnice sadrže biljna jedinjenja koja mogu sprečiti telo da apsorbuje određene vrste holesterola koji mogu da oštete arterije i podstiču upalu. Dobar je mediteranski način ishrane, koji uključuje zdrave izvore masnih kiselina - omega 3, 6 i 9, iz masne ribe, avokada, orašastih plodova, semenki, maslina i njihovih ulja, zatim voće bogato antioksidansima, povrće i manje obrađene hrane koja sadrži šećer i trans masti i može dovesti do ateroskleroze", rekla je za britanske medije nutricionistkinja Beki Grejem.
Ona posebno preporučuje da povećate unos hrane bogate rastvorljivim vlaknima.
"Dobro je poznato da rastvorljiva vlakna smanjuju rizik od srčanih bolesti. Takođe, hrane crevne bakterije, proizvodeći kratkolančane masne kiseline, pomažu da se poboljša osetljivost na insulin i pomažu da ostanemo siti", objasnila je.
Ona je navela osam vrsta voća punih rastvorljivih vlakana koja bi mogla da pomognu u snižavanju holesterola.
To su:
Jabuke
Kruške
Kajsije
Suve šljive
Pomorandže
Grejpfrut
Jagode
Mango.

Ostale namirnice koje sadrže rastvorljiva vlakna su zob, pasulj, sočivo, šargarepa, slatki i beli krompir, tikvice, špargle.
Tekst: Lepa&Srećna