Naš portal je 23. marta 2023. objavio članak pod nazivom "8 NAMIRNICA KOJE POMAŽU U SNIŽAVANJU HOLESTEROLA: Sve sadrže ključnu stvar koja smanjuje rizik od bolesti srca", ali je analiza fekt-čekera dokazala da se ovde radi o netačnim tvrdnjama, koje ovom prilikom ispravljamo.

U ovom članku je objavljena netačna informacija o tome da šljiva ima brojna lekovita svojstva, između ostalog i da smanjuje nivo holesterola i rizik od bolesti srca, što je analiza pokazala kao naučno neutemeljeno.

Ova tvrdnja nema nikakvu osnovu u nauci, a ne postoje dokazi i nijedna studija ne kaže da šljive leče određene bolesti. Izvinjavamo se čitaocima ako smo ih doveli u zabludu.

Holesterol je masna supstanca koja se nalazi u krvi, a previsok nivo holesterola može dovesti do začepljenja krvnih sudova, što može biti razlog za ozbiljnu zabrinutost. Srećom, postoje načini da se smanji nivo holesterola, uključujući ishranu.

Poznato je da određene namirnice podižu holesterol, a zasićene masti su na prvom mestu. Međutim, druge mogu imati suprotan efekat.

Žena jede
Shutterstock  

"Različite namirnice pomažu u snižavanju holesterola na različite načine, neke obezbeđuju rastvorljiva vlakna koja se vezuju za holesterol u probavnom sistemu i izvode ga iz tela pre nego što uđe u cirkulaciju. Druge isporučuju zdrave masti koje direktno snižavaju holesterol lipoproteina niske gustine ("loš" holesterol), dok neke namirnice sadrže biljna jedinjenja koja mogu sprečiti telo da apsorbuje određene vrste holesterola koji mogu da oštete arterije i podstiču upalu. Dobar je mediteranski način ishrane, koji uključuje zdrave izvore masnih kiselina - omega 3, 6 i 9, iz masne ribe, avokada, orašastih plodova, semenki, maslina i njihovih ulja, zatim voće bogato antioksidansima, povrće i manje obrađene hrane koja sadrži šećer i trans masti i može dovesti do ateroskleroze", rekla je za britanske medije nutricionistkinja Beki Grejem.

Ona posebno preporučuje da povećate unos hrane bogate rastvorljivim vlaknima.

"Dobro je poznato da rastvorljiva vlakna smanjuju rizik od srčanih bolesti. Takođe, hrane crevne bakterije, proizvodeći kratkolančane masne kiseline, pomažu da se poboljša osetljivost na insulin i pomažu da ostanemo siti", objasnila je.

Osam vrsta voća koje mogu da spuste holesterol
Printscreen/ YouTube Agribusiness TV 

Ona je navela osam vrsta voća punih rastvorljivih vlakana koja bi mogla da pomognu u snižavanju holesterola.

To su:

Jabuke
Kruške
Kajsije
Suve šljive
Pomorandže
Grejpfrut
Jagode
Mango.

Dijeta sa pomorandžama
Screenshot / Youtube /LAMI FOOD 

 Ostale namirnice koje sadrže rastvorljiva vlakna su zob, pasulj, sočivo, šargarepa, slatki i beli krompir, tikvice, špargle.

Tekst: Lepa&Srećna