Od 40. rođendana, telo prirodno počinje da gubi mišićnu masu a tada je, nažalost, mnogo lakše da se natalože masne naslage. Da biste ovo sprečili, potrebno je da uvedete i redovno vežbanje, ali i promene u svom jelovniku.

Da biste očuvali mišićnu masu, važno je da povećate unos proteina, zato nutricionosti savetuju da sledeće namirnice uvrstite u ishranu.

U jajima ima puno zdravih proteina i masti. Istraživanja su pokazala da se uz redovnu upotrebu ove namirnice osoba oseća sito dugo vremena.

Barena jaja
Shutterstock  

Odličan izvor proteina i zdravih ugljenih hidrata su sve vrste mahunarki. Sadrže puno vlakana, koja su neophodna za normalno funkcionisanje digestivnog trakta.

Morski plodovi sadrže mnogo korisnih proteina za dobijanje mišićne mase. Stručnjaci savetuju da redovno jedete masne vrste morske ribe i školjki.

Veoma važne namirnice koje treba konzumirati nakon 40. godine su orašasti plodovi, jer su odličan izvor minerala, masti i vlakana.

namirnice za žene preko 40
Shutterstock  

Ovo je savršena opcija za užinu - mala količina orašastih plodova omogućava vam da se dugo vremena oslobodite gladi.

Tekst: Lepa&Srećna