Tokom zime se koža lica isušuje, a kako treba da izgleda pravilna nega kože u proleće za portal Lepa&Srećna govorila je dr Gorana Isailović, specijalista dermatovenerologije.

"Koža u proleće se karakteriše dehidriranošću zato što smo dosta vremena tokom zime provodili u klimatizovanim prostorijama, odnosno u prostorijama sa centralnim grejanjem. Sa druge strane imamo hladnoću. Pored hidratacije je važna i solarna zaštita, treba da koristimo hidratne kreme sa antisolarnom zaštitom", kaže doktorka i ističe da je važno da uradimo piling kože lica.

"Tokom zime koža sa na neki način branila od hladnoće, tako da je u proleće potrebno kožu ispilingovati i skinuti zadebljali sloj keratinocita koji se nagomilao tokom hladnih meseci. Važan je prolećni piling, ali i antisolarna zaštita. Ipak, treba voditi računa - ako bismo suviše uklonili te nagomilane keratinocite mogli bismo da dobijemo ostećenje krvnih sudova, fleke ili opekotine kada se izložimo suncu", tvrdi doktorka.

Nega kože u proleće
Shutterstock  

"Za negu kože u svakom životnom dobu važno je odrediti tip i stanje kože. Ako nema problema, osoba to može da odredi i sama, a ukoliko neki problem postoji treba da se obrati strukovnim kozmetičarima. Stručna osoba će odrediti da li se radi o dermotipu koji je mastan ili suv, da li je koža pigmentovana ili depigmentovana, kao i fototip prema Fitzpatrickovoj skali koja sadrži šest tipova, počevši od ekstremno svetle kože (tip I) do veoma tamne ( tip VI).

Takođe je potrebno odrediti i hronotip, koliko koža pokazuje znakove starenja i da li je to u skladu sa životnim dobom. Razlikujemo fiziološko i fotostarenje, fiozološko starenje je u skladu sa godištem, a fotostarenje je kada neko ko se preterano izlagao suncu ima kožu koja je mnogo starija od njegovog životnog doba", rekla je doktorka za naš portal i ukazala na koje faktore kože može da bude osetljiva.

Kako se neguje suva koža nakon zime savetuje doktorka Gorana Isailović
Printscreen/ YouTube Victorian Cosmetic Institute 

"Kada govorimo o osetljivosti kože, imamo osetljivost na spoljne kontakte alergene, iritanse, ali i osetljivost zbog neke predispozicije bolesti kao što je rozacea. Kod osoba ženskog pola koje imaju hormonski disbalans javlja se posebna vrsta oseljivosti, dok kod muškaraca postoji osetljivost vezana za brijanje i primenu preparata. Tek kada uradimo kompletnu dermatokozmetičku dijagnostiku na osnovu dobijenih analiza predlažemo upotrebu preparata za čišćenje, hidrataciju, ishranu tokom noći i antisolarnu zaštitu", zaključila je doktorka.