Struktura i izgled kože se menjaju s godinama i to je neizbežno i normalno. Procenjuje se da oko 80 odsto starenja kože predstavlja posledicu izlaganja ultraljubičastom zračenju.

Ovi talasi prilikom sunčanja prouzrokuju velika razaranja u ćelijama kože i oštećuju DNK. To može lako izazvati rak kože, a uvek dovodi do prevremenog starenja. Ono što mnoge žene ne znaju, to je da ne postoji "bezbedno" crnjenje na suncu. Svaka "pocrnelost" je reakcija ugrožene kože, pokazatelj da je oštećena.

Međutim, šteta se ne zaustavlja samo na površinskim slojevima - borama i pegama koje nazivamo "staračkim flekama". Manje je poznato da sunce izaziva i propadanje kolagena ispod površinskog sloja, uz zadebljanje kože koja dobija žućkasti ton. Ova pojava se zaniva solarna elastoza i razlikuje se od normalnog starenja kože.

Najupadljivija je na delovima ispod očiju, obraza i usana, gde koža počinje bukvalno da visi. Za tretman solarne elastoze mogu se koristiti retionidne kreme sa jačim procentom, ali je neophodna njihova vrlo redovna upotreba. Moraju se podneti i neprijatni efekti retinola - suvoća kože, zatezanje, svrab, crvenilo.

Da sve bude još gore, vrlo često retinol nije dovoljan, pa se mora upotrebiti i laser, kao i jaki antioksidanti. Ako ništa od toga ne pomogne, jedino rešenje su fileri.

Da do svega toga ne bi došlo, najbolje je da izbegnete sunčanje, a kada morate da bude  izloženi suncu, trudite se da to bude što kraće. I tada, nosite zaštitu - odeću dugih rukava i nogavica ili duge suknje, naočare za sunce i šešir ili širit. Lice i ruke namažite kremom sa visokim zaštitnim faktorom i obnavljajte njen sloj više puta u toku dana.

Izvor: Lepa&Srećna