Iako je u današnje vreme dostupno na hiljade najrazličitijih kozmetičkih proizvoda, za zdrav i blistav ten nije potrebno da imate desetine bočica i kremica na policama u svom kupatilu. Pravilna nega je najvažnija, a ona ne podrazumeva nužno korišćenje velikog broja proizvoda, već je najvažnije da se odlučite za preparate koji najviše prijaju vašem tipu kože.

Mnoge od njih možete i sami napraviti u svom domu, vrlo jednostavno i brzo, a među njima je i smesa od lanenog ulja, limuna, belog luka i meda.

Smesa od 4 sastojka koja podmlađuje lice
YouTube/Screenshot/Evolving Table 

Ovaj prirodni preparat podmladiće kožu vašeg lica, od sastojaka vam je potrebno:

- 100 ml lanenog ulja

- 2 srednja limuna

- 1 velika glavica belog luka

- pola kilograma meda

Smesa od 4 sastojka koja podmlađuje lice
Youtube/Printscreen/LITTLE DIY 

Priprema:

Oljuštite beli luk. Jedan neočišćen limun i jedan limun bez kore usitnite u blenderu. Samlevenu smesu pomešajte s medom, dodajte laneno ulje i sve zajedno još jednom promešajte. Smesu zatim sipajte u teglu i čuvajte u frižideru.

Laneno ulje je biljni hormon, lan sadrži linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9) i palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovine masnoća u lanu čini alfalinolenska kiselina (omega-3), što čini ovo ulje najbogatijim biljnim izvorom omega-3 masnih kiselina.

Laneno ulje je takođe i izvor antioksidanasa, što je veoma važno za negu lica, ali i celog organizma - u kombinaciji sa limunom ono čisti jetru i žučne puteve.

Starenje kože
Youtube / Printscreen / Amanda Ensing 

Vitamin C dobijen iz limuna takođe je odličan antioksidant, koji jača čitav imunitet i organizam.

Beli luk čisti krvne sudove, a med im donosi hranljive materije koje obnavljaju i podmlađuju ceo organizam, a ne samo lice.

Naravno, uz adekvatnu negu ono što ne bi trebalo da zaboravljate kako bi vam lice i telo bilo zdravo i negovano jesu hidratacija, zdrava ishrana, redovna fizička aktivnost i kvalitetan san.

Tekst: Lepa&Srećna