Iako se kalcijum najčešće povezuje sa jakim kostima i zubima, on je i esencijalni mineral i elektrolit od vitalnog značaja za opšte zdravlje.

"Kalcijum je ključni mineral za održavanje funkcionisanja nerava, mišićnih kontrakcija, zgrušavanja krvi, pa čak i redovnih otkucaja srca", kaže doktorka Karolina Sederkvist.

Prema dr Sederkvist, najznačajnije promene u potrebama za kalcijumom nastaju tokom detinjstva i još jednom tokom kasnijeg odraslog doba.

zena-bol-shutterstock-min.jpg
Shutterstock  

"Kalcijumu su potrebne promene tokom životnog veka, zbog prirodnih promena koje naša tela doživljavaju. Dok se potrebe stalno povećavaju da bi se podržalo telo koje raste od rođenja do tinejdžerskih godina, potrebe se blago smanjuju u mlađem odraslom dobu", kaže ona.

Međutim, slične promene počinju da se dešavaju ponovo u kasnijem odraslom dobu.

"Potrebe za kalcijumom ponovo počinju da rastu kod žena posle 50. godine, zbog menopauze, i kod muškaraca posle 70. godine, da bi se očuvala čvrstoća kostiju i smanjio rizik od osteoporoze i naknadnih povreda", navodi doktorka i objašnjava:

"Kako telo raste, posebno od rođenja do 18. godine, potrebe za kalcijumom se stalno povećavaju do 1.300 miligrama dnevno, a zatim se smanjuju na 1.000 miligrama dnevno. Žene od 50 i više godina trebalo bi da konzumiraju 1.200 miligrama dnevno zbog hormonalnih promena izazvanih menopauzom, a muškarci od 70 i više godina takođe bi trebalo da povećaju unos kalcijuma na oko 1.200 miligrama kako bi podržali zdravlje kostiju."

zena uzima lekove-min.jpg
Shutterstock  

Ako imate nedostatak kalcijuma, to se može pokazati kroz određene simptome.

"Iako nemaju svi simptome nedostatka kalcijuma, neko može doživeti grčeve mišića, utrnulost i trnce u ekstremitetima i umor. Neurološki simptomi, problemi sa srcem i frakture kostiju su znaci i simptomi ozbiljnijeg nedostatka kalcijuma", kaže doktorka Sederkvist.

Kako biste unosili dovoljne količine kalcijuma, ona preporučuje konzumiranje hrane bogate kalcijumom, što obavezno uključuje mleko i mlečne proizvode. Međutim, postoje i opcije izvora kalcijuma na bazi biljaka, kao što su zelje, kelj i brokoli.

namirnice koje ne treba jesti na prazan stomak
Youtube/Printscreen/ Downshiftology 

Doktorka takođe preporučuje i da se kalcijum i vitamin D uvek uzimaju zajedno.

"Nivo kalcijuma koji vaše telo apsorbuje možete povećati tako što ćete upariti te namirnice sa vitaminom D, bilo da se on dobija suncem, ishranom ili suplementacijom", objašnjava ona.

Ipak, koliko god da je unos kalcijuma važan, treba voditi računa o količinama jer prekomerni unos može imati neželjene efekte.

"Kalcijum se ne izbacuje lako kao drugi hranljivi sastojci, što može dovesti do nakupljanja u krvotoku i izazvati hiperkalcemiju. Ljudi su tada više izloženi riziku od gubitka težine, kamena u bubregu, bubrežne insuficijencije, srčanih aritmija i srčanih bolesti", zaključila je doktorka Sederkvist.

Tekst: Lepa&Srećna