Vest da je petoro ljudi u Nišu otrovano hranom koju su jeli u restoranu jednog tržnog cetra naterala je mnoge. da se zapitaju šta bi moglo biti uzrok zaraze.Crevne infekcije se, prema ranijim iskustvima, obično povezuju sa vrelim, letnjim danima.

Ispostavilo se da je reč o salmonelozi, zaraznoj crevnoj bolesti koju izaziva bakterija salmonela, a važno je da znate da je veoma otporna. Prema rečima dr Slavice Maris, epidemiologa iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda,  almonela može da opstane u hrani, kućnoj prašini, kao i u čoveku koji je kliconoša.

Najčešće se prenosi na čoveka preko živinskog mesa, ali salmonele ima i u jajima, mleku, paradajzu, lubenicama... "U Srbiji je najčešći uzrokovač salmoneloze  tip Salmonela enteriditis", objasnila je dr Maris u emisiji "150 minuta". Ova otporna bakterija može se uništiti samo hlornim preparatima i visokim temperaturama.

"U kućnoj prašini salmonela može da opstane i po 80 dana", kaže doktorka. "Da bi hrana bila bezbedna za upotrebu, potrebno je da bude zagrejana do temperature od 56C i na njoj ostane 30 minuta. "Ukoliko je temperatura viša, bakterija će biti uništena brže."

brza hrana.jpg
Shutterstock  

Period inkubacije, odnosno vreme od trenutka kad se unese infektivni agens do ispoljavanja prvih simptoma bolesti može biti od 6 sati do 72 sata. "U proseku on iznosi od 12 do 16 sati", kaže dr Maris. Simptomi se javljaju naglo. To su:

  • groznica,
  • mučnina,
  • povraćanje,
  • jak bol u stomaku,
  • proliv i
  • visoka temperatura koja može da ide i do 40C stepeni.

Prema rečima dr Maris, često može doći i do dehidratacije - gubitka tečnosti u organizmu, što je naročno opasno kod male dece i veoma starih osoba. Salmoneloza može da izazove komplikacije - sepsu, upalu pluća, artritis, a u 1 do 2 odsto slučajeva može doći i do smrtnog ishoda.

Pored higijenskih mera u pripremi hrane i njene termičke obrade, još jedna stvar je veoma važna - kliconoše. "Treba znati da je izlečeni pacijent kliconoša još godinu dana i zato su mere održavanja čistoće i, na primer, pranje ruku u predškolskim ustanovama jedna od najvažnijih mera zaštite", kaže dr Maris.

Tekst: Lepa&Srećna