Koliko ste već puta probali da se oslobodite viška kilograma i shvatili da to ne može da se ostvari tako brzo? Nikom ne pada lako kad uloži vreme i energiju, a ne vidi rezultate.

Jedino što je još gore od ovakvog ishoda je mogućnost da oslabite, a onda se opet ti kilogrami vrate.Taj "jo-jo" efekat je veoma opasan za organizam. Zato stručnjaci savetuju da se povlače mali potezi, ali da se tako usvojene promene životnog stila dosledno sprovode.

Suština je u zdravoj ishrani i redovnoj fizičkoj aktivnosti, kao i u njihovoj usklađenosti. Da biste uspeli da održite dobar ritam, cilj je da se dostigne "kalorijski deficit", odnosno da se troši više energije nego što se kroz hranu unosi. Lekari kažu da ne treba mršaviti više od pola kilograma nedeljno, a da bi se to ostvarilo, potrebno je smanjiti unos za oko 500 kalorija.

Da biste ovo postigli, poslužite se svim poznatim trikovima koji ne ugrožavaju zdravlje organizma. Potrudite se da hranu servirate u malim tanjirima, jer je pokazano da tada ljudi ipak pojedu manje.

zdrav sendvic-min.jpg
Shutterstock  

Izbacite iz jelovnika hranu koja sadrži samo "prazne kalorije". To su namirnice koje nemaju važne gradivne sastojke za naša tkiva, već samo ogromnu kalorijsku vrednost. Takva su, na primer, bezalkoholna i energetska pića, kao i razni sportski napici, alkohol, kolači i mesne prerađevine.

Poslužite se i jednostavnim, ali delotvornim trikovima da "ukradete" kalorije gdegod možete. Tako, na primer, umesto šećera možete da koristite cimet kad god želite da zasladite, recimo, ovsenu kašu.

Takođe, smanjite i količinu soli u hrani da biste sprečili zadržavanje vode u organizmu koja, veoma često, remeti metabolizam. Upotrebu ulja svedite na najmanju moguću meru.

tiganj sa uljem-min.jpg
Shutterstock  

Kad odlučite da, recimo, ispržite jaja za doručak ili ispečete krompir u rerni, podmažite i tiganj i pleh četkicom za premazivanje kolača umesto da sipate ulje direktno iz flaše. Uz to, što češće jedite sirovo ili bareno povrće, a sveukupna "štednja" u kalorijama će se pozitivno odraziti i na vaš kućni budžet.

Tekst: Lepa&Srećna