Nikad više obaveza, nikad manje odmora! Čini se da čak i penzioneri ne znaju kud će pre, a kamoli zaposlene žene koje vode računa i o deci i domaćinstvu.

"Treba da shvatite da stres `hrani` sam sebe. Kad ponavljate kako nemate vremena da vežbate, spavate, odmorite, taj osećaj pojačava efekte stresa. A time se samo dodatno umarate pa vam treba sve više vremena da obavite svakodnevne poslove", tvrdi imunolog svetskog glasa dr Leo Nisola.

stres.jpg
Shutterstock  

"Kad odlučite da odvojite samo 10 minuta dnevno za smirenje, videćete kako u narednih nekoliko sati brže završavate svoje dnevne zadatke", kaže dr Leo. "Telo ima svoje alate koje vi samo treba da aktivirate i upotrebite."

sveca.jpg
Shutterstock  

Za jednostavan način da to uradite potrebna vam je samo jedna sveća. Prigušite osvetljenje, tako da ona bude glavni izvor svetlosti. Sedite ispred nje, na nešto manje od metar. Možete i da navijete alarm na 10 minuta. Opustite se i gledajte u sveću. Dišite opušteno, sedite ravnih leđa. Opustite ramena, mišiće lica, ruke. Ne stežite prste, ne stiskajte zube.

Kad osetite da vam misli beže, samo se ponovo zagledajte u sveću. Pratite kako plamen menja oblike. Ne brinite zbog vremena, ništa nećete izgubiti ako posvetite deset minuta sebi. Toliko vremena svako ima. Gledajte u plamen, posmatrajte kako njegovi delovi menjaju boju. Ne brinite ako u prvo vreme imate napade nervoze. To će proći. Kad se oglasi alarm, polako se pokrenite. Videćete da ćete naredne aktivnosti obavljati brže i lakše. Ponavljajte ovo svakog dana. Možete da namestite alarm i na 15 minuta. Uskoro ćete osetiti blagodeti na celokupan organizam.

Tekst: Lepa&Srećna