Čaj od crnog luka je narodni lek koji se koristi protiv kašlja, kao i za inhalaciju sinusa. Ovaj čaj pomaže kod pokretljivosti sluznice, rastvara sluz i sekret, a posebno značajne supstance u crnom luku su alicin i kvercetin.

Prema nekim istraživanjima, kvercetin pomaže kod lečenja alergija i astme, snažan je antioksidans i štiti organizam od slobodnih radikala.

Priprema čaja od crnog luka:

Uzmite dve krupnije glavice crnog luka, operite ih i podelite na četvrtine. Zajedno sa ljuskom, luk kuvajte u jednom litru vode. Kada trećina vode ispari, čaj je gotov. Čaj zatim procedite i ostavite da se ohladi. Pijte ga polako, gutljaj po gutljaj. Ako vam se ukus ovog čaja ne dopada, možete dodati i druge biljke ili nekoliko kapi limuna, kako bi ukus bio prijatniji.

Crni luk protiv kašlja i za sinuse
Shutterstock  

Dok se čaj kuva i dok voda isparava vi se možete inhalirati, tako što ćete se približiti šerpi i udisati paru.Kada čaj bude gotov, sklonite šerpu sa šporeta, stavite glavu iznad i prekrijte peškirom. Najbolje je da se čaj za ovu svrhu malo ohladi.

Čaj od crnog luka efikasno deluje na disajne organe i ublažava iritacije koje izazivaju kašalj.

kora crnog luka
Shutterstock  

Mnogi se pitaju i da li je bolje jesti sirov ili termički obrađen crni luk. Odgovor je da luk ima najviše zdravstvenih koristi ako se jede sirov. Luk je izvor vitamina C i B6, kao i vlakana, a bogat je i antioksidansima.

Ukoliko se kuva, crni luk neće biti loš, ali neće imati ni toliko hranljivih materija kao kada se jede sirov. Preporuka je da se lagano dinsta, da malo omekša, a da ne izgubi previše hranljivih materija.

Tekst: Lepa&Srećna