Tek kad dođe do preloma kosti, naročito ako se to dogodi starijoj ženi, posumnja se na osteoporozu - gubitak gustine kostiju. Povrede koje najčešće ukazuju na to su prelom ručnog zgloba, kuka ili kičmenog pršljena.

Osteoporoza je bolest koja obično dolazi bez bola, sve dok ne dođe preloma kostiju. Može se desiti da u pršljenovima nastanu kompresione frakture koje onda izazivaju bol u leđima.

Godinama pre ovakvih događaja, gustina kostiju počinje da se smanjuje. Prva faza se naziva osteopenija i otkriva se pri merenju koje se naziva skraćeno DEXA ili DXA. Puni naziv metoda je osteodenzitometrija, koja uzima u obzir visinu i težinu, kao i datum rođenja i pol pacijenta.

Rezultat se izražava u T-skoru i, kad je on veći od -1, to je normalno stanje. Ako je manja, reč je osteopeniji, dok je sve preko -2,5 osteoporoza. 

Uzroci osteoporoze

Gubitak mineralne gustine kostiju je normalna pojava pri starenju. Međutim, u nekim situacijama se ona odvija brže nego što je to normalno. To se, recimo, događa kod žena u prvim godinama menopauze, ali ima i drugih razloga.

kicma-min.jpg
Shutterstock  

Posebnu pažnju treba da obrate žene koje uđu u ranu menopauzu, pre 45. godine, kao i one kojima su morali biti odstranjeni jajnici. Osteoporoza može da ugrozi i muškarce, posebno posle 70. godine. I mlađe osobe, pa i deca mogu biti u riziku. 

Povećani rizik od osteoporoze donosi:

  • uzimanje visoke doze steroida duže od tri meseca
  • upalni procesi i poremećaji hormonalnog balansa
  • porodična istorija osteoporoze - naročito ako je kod jednog od roditelja došlo do preloma kuka
  • dugoročna upotreba lekova ili hormona koji utiču na kosti (na primer, tablete za snižavanje estrogena koje mnoge žene uzimaju nakon karcinoma dojke)
  • poremećaji u ishrani, kao što su anoreksija ili bulimija, ali i drugi problemi zbog kojih se ne resorbuje dovoljno hranljivih materija iz hrane
  • nizak indeks telesne mase (neuhranjenost)
  • odsustvo redovnog vežbanja
  • pušenje i preterana konzumacija alkohola

Jedan od faktora koji često doprinose gubitku gustine kostiju, pogotovo ako je reč o mlađim ljudima, je manjak vitamina D. Lekari to objašnjavaju sve kraćim boravcima na suncu koji su presudni za prirodno sintetisanje ovog vitamina u organizmu.

osteoporoza i osteopenija-min.jpg
Shutterstock  

Sve manje kretanja i napornijih vežbanja su, takođe, među uzrocima. Zato se preporučuje redovan trening snage, dugačak oko pola sata, tri do pet puta nedeljno. Neohodna je zdrava ishrana, sa dovoljno proteina, minimalnom konzumacijom alkohola i dovoljno vitamina D i kalcijuma u hrani. Ako niste sigurni da li se pravilno hranite, uzimajte suplemente ova dva nutrijenta.

Rana osteoporoza se može otkriti i ako lekar posumnja da je smanjena gustina kostiju uzrok bolu u leđima i vratu, lošem držanju ili smanjenom kapacitetu pluća.

Tekst: Lepa&Srećna