I dok neka pića ubrzavaju starenje, prirodni sokovi imaju dobar uticaj na zdravlje celog organizma, a neki od njih mogu čak i usporiti proces starenja, budući da sadrže specifične antioksidanse, vitamine i minerale.

Sok od nara

Nar, između ostalog, sadrži molekul koji naš crevni mikrobiom pretvara u nešto što se zove urolitin A. Ovaj hemijski sastav održava naše mitohondrije zdravim, a poznato je da je disfunkcija mitohondrija jedna od karakteristika starenja.

nar za lepotu
Youtube/Printscreen/Kitchen Basics 

Sok od šargarepe

Šargarepa je namirnica koja se najčešće pominje kada je reč o usporavanju starenja. Sok od šargarepe sadrži brojne antioksidanse koji usporavaju taj proces. Neki od njih su lutein i beta karoten, a istraživanje je takođe pokazalo i da beta karoten smanjuje rizik od raka prostate.

Šargarepa
Youtube / Printscreen / Aymah Land 

Sok od cvekle 

Zahvaljujući visokoj koncentraciji nitrata, sok od cvekle održava krvne sudove zdravim i poboljšava kognitivne funkcije. Utvrđeno je da je sok zdraviji od kuvanog oblika ovog povrća.

Cvekla
Youtube / Printscreen / LifeWithRozy 

Sok od grejpfruta

Grejpfrut sadrži posebnu vrstu karotenoida zvanog likopen. U stručnom magazinu "Food Science & Nutrition" navedeno je da likopen ima efekte podmlađivanja na koži sredovečnih ljudi.

Tekst: Lepa&Srećna