Ujednačena, blistava i zdrava koža san je gotovo svake žene, a uz pomoć različitih preparata za negu pokušavamo da je što duže održimo mladom i negovanom. Međutim, često zaboravljamo da je jednako važno ono što nam se nalazi u tanjiru, a određene namirnice imaju velikog uticaja na izgled naše kože i uz to mogu da uspore starenje.

Za negovanu i lepu kožu bitno je da naša ishrana bude izbalansirana, uz mnogo vitamina i minerala koji doprinose njenom zdravlju i izgledu.

nega koze
Youtube / Mindful Midlife 

Veoma je važan i unos dovoljne količine tečnosti, ali i pojedinih namirnica koje imaju brojne benefite za našu kožu.

Brokoli

Ovo povrće ima izuzetno povoljan uticaj na kožu, budući da je bogato vitaminima, mineralima i karotenoidima. Brokoli takođe sadrži i  sulforafan koji štiti od stvaranja opekotina kod preteranog izlaganja suncu.

Riba

Poželjno je da birate ribu poput skuše, lososa, sardine ili inćuna. Losos sadrži mnogo omega 3 masnih kiselina, koje stvaraju zaštitnu membranu oko ćelija tela, a što je membrana jača, ćelije su u mogućnosti da zadrže veću količinu vode, što dovodi do toga da koža izgleda lepše i mlađe.

viktorija-bekam-jede-ovu-namirnicu-svakog-dana-dermatolog-dao-savet-slavnoj-modnoj-kreatorki-ona-ne-odustaje-od-njega-peceni-losos.jpeg
LepaiSrecna 

Šargarepa

Šargarepa sadrži beta-karoten koji je veoma važan za zdrav ten, on obnavlja ćelije kože i štiti je od neželjenih UV zračenja. Uz to, šargarepa je bogata vitaminima A i C. Vitamin C pospešuje razvoj kolagena što kožu čini elastičnijom, a sprečava i nastanak bora. Ishrana bogata vitaminom A, vitaminom C i beta karotenom može sprečiti i nastanak fleka na koži.

Paradajz

Paradajz je bogat vitaminom C, sadrži i skoro sve karotenoide, a posebno likopen.

4 namirnice za zdravu i lepu kožu
Youtube/Printscreen/HotandFlashy/Chef Ricardo Cooking 

Likopen u kombinaciji sa beta-karotenom i luteinom štiti kožu od oštećenja koja su izazvana prekomernim izlaganjem suncu.

Izvor: Lepa&Srećna