Sok od pomorandže često je sastavni deo doručka, a mnogi ga piju pre jela, na prazan stomak. Međutim, ovo može imati loše posledice na organizam, tvrde stručnjaci. 

Iako sok od pomorandže ima brojne zdravstvene benefite, budući da je bogat antioksidansima i vitaminom C, ovaj napitak, s druge strane, može imati i negativan uticaj na probavni sistem, u zavisnosti od toga kada ga pijete.

sok od pomorandze.jpg
Instagram / tastyfood_2020 

Naime, ispijanje soka od pomorandže pre jela čini da on "preplavi" tanko crevo i poveća rizik od nekih opasnih stanja. Studija objavljena u časopisu "Cell Metabolism" otkrila je da se fruktoza - šećer koji se nalazi u voću - uglavnom prerađuje u tankom crevu, a ne u jetri kao što se ranije pretpostavljalo. Tim istraživača sa Univerziteta Prinston u SAD otkrio je da slatka pića i prerađena hrana sa visokim sadržajem šećera preopterećuju tanko crevo i izlivaju sadržaj u jetru radi prerade.

Ali, otkriveno je da tanko crevo može bolje da obradi ovaj šećer nakon obroka i zbog toga se preporučuje konzumiranje fruktoze tek nakon zdravog obroka.

U suprotnom, u težim slučajevima može dovesti do gojaznosti, dijabetesa i masne bolesti jetre.

sok od pomorandze 3.jpg
Shutterstock  

"Postoji fundamentalna fiziološka razlika u tome kako se manje i veće količine šećera obrađuju u telu, ali smatra se da tanko crevo počinje da bude 'pretrpano' šećerom nakon velike čaše soka od pomorandže", objasnio je Džošua Rabinovic, vođa studije.

Istraživači su zaključili da tanko crevo efikasnije čisti fruktozu nakon obroka, te navode da smo kada se probudimo, ili satima nakon poslednjeg obroka, posebno osetljivi na fruktozu.

Tekst: Lepa&Srećna