Praznični dani i brojna slavlja uvek nas "koštaju" i nekoliko kilograma viška. Posle svega, dodatno nas još i grize savest što smo se prejedali, ali nam je ipak teško da se odreknemo obilnih obroka.

Ako ste primetili da jedete sve više i da vam se napadi gladi čine neizdržljivim, a onda vode do novog prejedanja, vreme je da preduzmete nešto. Ne mislimo na brzinsku dijetu!

Za početak, ne dozvolite sebi da vas - dan nakon obilnih obroka - sustigne osećaj krivice zbog kojeg ćete gladovati i preskakati obroke. To će izazvati samo novi krug problema, jer rizikujete da se opet prejedete kad više ne budete mogli da izdržite glad.

Mnogo je bolje da iz sebe izbacite svaki osećaj kajanja, jer uopšte nije retkost da ljudi sebi dozvole takve "talase prejedanja" i prepuste im se. Zato, potrudite se da sebi oprostite epizodu, kako biste što pre izašli iz lošeg ciklusa.

zena jede pastu.jpg
Shutterstock  

Bolje je da se sledećeg dana odmah pokrenete, u pravom, fizičkom smislu te reči, jer će vam baš to pomoći da izacite višak iz sebe. Kretanje funkcioniše kao prirodni detoks, ono vas oslobađa kako kalorija - masnoća i šećera, tako i pokreće creva da eliminišete produkte varenja.

Istovremeno, pokreće se i mehanizam lučenja dopamina i serotonina, sustanci koje će vam podići raspoloženje i vratiti vam dobru energiju. Ne treba da započnete dugačak i naporan trening. Možete da krenete u brzu šetnju ili da skočite na bicikl. Blagotvorno je i da se bacite na neke brzinske kućne zadatke - osećaj da ste obavili korisne poslove pojačava veselost.

Dan nakon prejedanja obavezno pijte i više vode nego obično. To je dobro za ceo digestivni trakt, ali i za pojačanu cirkulaciju krvi, brži metabolizam, bubrege. Kad je organizam dobro hidriran, i raspoloženje će vam biti bolje.

dijeta 5:2
Shutterstock  

Nemojte pojuriti na vagu da se izmerite posle nekoliko dana prejedanja. Setite se Nataše Bekvalac - ona kaže: "Sedam dana dam sebi na volju i već imam tri kilograma više." Zato vam merenje ne donosi ništa osim griže savesti i beskorisnih podataka. Sačekajte da se vratite u svoj normalni kolosek i tek onda proverite gde ste sa vagom. Važnije je kako se pritom osećate, da li dobro spavate, da li ste spremni za fizičke aktivnosti.

Nikakve nasilne aktivnosti kojima biste se oslobodili hrane posle prejedanja nisu zdrave - ni povraćanje, ni laksativi ni naprasno intenzivno vežbanje kojim ćete se osloboditi viška kalorija.

Sve to može samo da ustanovi negativan obrazac odnosa prema hrani, a komplikacije mogu biti:

  • aritmija
  • zastoj srca
  • vraćanje kiseline (refluks)
  • nizak pritisak
  • osteoporoza
  • zatvor
  • izostanak menstruacije pa čak i
  • srčani udar.

Ako imate običaj da se prejedete samo jedne vrste hrane ili samo u nekim situacijama, pokušajte da otkrijete šta vam je "okidač". To može biti stres, trauma pa čak i dosada. Često se okrećemo hrani zato što nas umiruje. To je lako i trenutno "rešenje" za probleme.

Kad otkrijete koje vas situacije teraju da se prejedate, pokušajte da nađete neki drugi fokus ili pomoćno sredstvo za te situacije. Ako je reč o umoru tokom radnog dana, izađite na kratko i prošetajte, nadišite se vazduha. Ako je hrana uteha za neraspoloženje, pozovite prijateljicu da joj se izjadate.

Uvek je bolje da rešenje bude neka aktivnost umesto pasivnog sedenja i grickanja čipsa, čokolade, keksa, pice, kokica. Ako baš morate da nešto pojedete, pored sebe uvek treba da imate voćku, orašaste plodove.

Suvo voće
Shutterstock  

Pre izlaska na ručak ili večeru, uvek nešto malo pojedite kod kuće, kako biste odoleli iskušenju da poručite i jelo i desert. Kad jedete grickalice kod kuće, ne uzimajte ih direktno iz kese (sve dok joj ne vidite dno), već sipajte malo u činijicu i grickajte što sporije.

Ako ne možete da izađete na kraj s viškom kilograma, baš zbog učestalog prejedanja, započnite dnevnik ishrane. Beležite sve obroke a naročito ono između obroka. Tako ćete otkriti šta gde je, zapravo, problem i lakše ga rešiti.

Tekst: Lepa&Srećna