Droga za silovanje je izraz odomaćen u javnosti za lek pod nazivom flunitrazepam, čija je zloupotreba počela osamdesetih godina prošlog veka. On se primenjuje u lečenju nesanice i poznat je po fabričkom imenu "Rohipnol", a silovatelji ga koristeda omame žrtve.

Tableta ovog leka ubačena u piće nije se mogla, prvobitno, ni prepoznati. Lako se rastvarala, bila bezbojna, bez ukusa i mirisa. Zbog sve brojnijih slučajeva zloupotrebe, preformulisana je u tabletu zelenomaslinaste boje, s jasno utisnutim brojem 542.

Kad se ubaci u piće, ova nova tableta se sporo rastvara, a brzo oboji tečnost u plavo. Dakle, može se videti u čaši. Evo koje tegobe osećaju osobe koje popiju flunitrazepam.

Prvo se javljaju pospanost, umor, glavobolja i vrtoglavica. Kod osobe dolazi i do pada krvnog pritiska, javljaju se halucinacije, mučnina. Droga za silovanje počinje da deluje za 20 do 30 minuta nakon uzimanja.

Svako ko oseti ovakve simptome treba što pre da napusti mesto događaja, uz pomoć osoba kojima veruje. Puno dejstvo flunitrazepama nastaje u roku od dva sata, a ono može da potraje 8 do 12 časova.

zena u klubu.jpg
Shutterstock  

Ugrožena osoba oseća mišićnu slabost, sva je smetena, nejasno govori, ima vrlo slabu koordinaciju pokreta. Nastaje anterogradna amnezija, što znači da se osoba neće sećati postupaka i događaja nakon uzimanja ove droge.

Kod prevelike doze, moguće je da bude ugroženo disanje, kao i da otkažu bubrezi ili jetra, te da drogirana osoba padne u komu. Neophodno je hitno ukazivanje lekarske pomoći, kao i davanje odgovarajućih lekova.

Tragovi Rohipnola mogu se otkriti u urinu pet do 14 dana nakon uzimanja. Najbolja zaštita je oprez pri svakom boravku u društvu nepoznatih osoba u kojoj se služe pića - ne treba prihvatati piće od drugih, uvek valja naručivati ono zatvoreno u limenci ili flašici, a čašu pića koje je stajalo bez nadzora na vašem stolu ne treba više koristiti.

Tekst: Lepa&Srećna