Slučaj mlade glumice Milene Radulović, kao i mnogih devojaka koje su prošle školu i zlostavljanje Miroslava Aleksića potresao je Srbiju i region. Od kako je 16. januara 2021. godine osvanula vest o silovanju šest devojaka koje su prijavile Aleksića za nasilje, javnost se ne smiruje. Među mnogobrojnim porukama podrške, stoje i oni komentari sa pitanjem „zašto se ranije nije oglasila“!

Dečiji psiholog Viktorija Mužina za eKliniku kaže da je bespredmetno i besmisleno postavljati ovakvo pitanje. A evo i zašto.

− Žrtve silovanja, seksualnog zlostavljanja prolaze sve  – od fizičkog zlostavljanja do psihičkog i emocionalnog zlostavljanja. A deca koja su u adolescenciji, kada im se razvija ličnost teško da mogu da imaju snage i kapaciteta da se obrate za pomoć, da progovore…  Zato je teško bilo glumici Mileni Radulović i ostalim devojkama koje su prijavile zločin da odmah izađu u javnost i pokrenu postupak protiv zlostavljača. I, nije važno koliko su čekale, važno je da su rekle.

− Devojke od 17 godna, a mlada glumica je toliko imala kad se zločin prvi put dogodio, su u kasnoj adolescenciji, a adolscencija, sazrevanje ličnosti traje sve do 26 godine. Strah, sramota, neverica…. To ne dozvoljava mladoj žrtvi da izađe u javnost sa istinom. Kada je smogla snage, kada je osetila sigurnost – ona je ispričala šta joj se dogodilo. Tu nema polemike. Kada se žrtva oseti sigurnom da o tome može da govori, ona će govoriti. Niko nema pravo da je osuđuje zašto to nije uradila ranije ili da je to pita.

Trauma za ceo život

Žrtva silovanja i seksualnog zlostavljanja, kada joj se sve to desi, doživi traumu koja ostaje za čitav život. Žrtve misle da su one krive što se to dogodilo. A to je zato što jedno dete ne može da shvati da osoba koja ima autoritet, koju ceni i poštuje i voli, može nešto loše da joj uradi. A kada uradi – onda žrtva misli da je to „zaslužila“ jer sigurno „nešto nisam dobro radila“…

− U svakom slučaju, fokus ne treba da se stvalja na to da li je roditelj nešto primetio ili nije, zašto je žrtva trpela nešto i koliko dugo… Mogla je nikada da ne progovori, što se na žalost i dešava… Na sreću, Milena je dobila snagu, našla je u sebi i iznela sve u javnost, a onda su to uradile i druge devojke… Dobro je da to što im se dogodilo zapravo nikada nisu potisnule, jer potiskivanje takve traume može da dovede do teške depresije, raznih patologija, postraumatskog sindroma, pa čak i samoubistva. Posle takvih trauma, partnerske veze se teško ostvaruju, ceolokupan psihički život žrtve je veoma poremećen. Ali ako se o tome progovori, to je jedini put ka izlečenju – kaže psiholog.

Izvor: E-klinika