Pacijenti u završnoj fazi karcinoma pate od velikog broja tegoba, a njihov intenzitet je pojačan. Da bi se lakše pratio razvoj bolesti, prave se analize različitih studija, a jedna od njih je nedavno objavljena u stručnom časopisu posvećenom kliničkoj neuropsihijatriji.

Pregledani su izveštaji hiljade pacijenata i kod onih koji su u neizlečivom stadijumu karcinoma je otkriveno pet preovlađujućih simptoma.

Kod više od polovine pacijenata preovlađuju jak umor, bolovi, manjak energije, slabost i gubitak apetita, ističe se u ovoj studiji. Uz ove fizičke simptome, kod mnogih se zapaža i nervoza, ali i depresija. Šta više, simptomi depresije se javljaju kao najčešći zajednički imenitelj kod stanja svih onkoloških pacijenata pred kraj života.

bolesna zena lezi kod kuce.jpg
Shutterstock  

Ovu depresiju izazivaju, pre svega, oslabljene mogućnosti kretanja, koordinacije pokreta i sposobnosti da se pacijent stara o svojim osnovnim potrebama. Kako navode iz britanskog Udruženja obolelih od karcinoma jednjaka i želuca, neki pacijenti podlegnu kanceru veoma brzo. "To se dogodi zbog neočekivanih komplikacija ili rak bude izuzetno agresivan. Međutim, u nekim slučajevima, bolest muči pacijentima mesecima ili godinama."

Kako rak raste i širi se, počinje da utiče i na druge organe i vitalne procese u organizmu. Četvrti, završni stadijum znači da su prognoze dosta loše, ali ta dijagnoza ne znači da pacijent ne može da živi još godinama. Za nju su važni tip karcinoma, njegova veličina, zahvaćenost limfnih žlezda i postojanje metastaza.

bolesna osoba jede u krevetu.jpg
Shutterstock  

I u ovoj fazi treba pokušati da se održi izvesna dnevna rutina. Svakog dana treba posvetiti pažnju redovnom snu, obrocima, pa i vežbanju koliko god da je ono svedeno. Pacijent treba da se potrudi da učestvuje u aktivnostima koje su vam nekad prijale.

Neka dozvoli prijateljima i porodici da mu pomognu, da organizuju prostor oko njega tako da može da ga koristi uprkos fizičkim ograničenjima.

Pokušajte da što češće otvoreno razgovarate i tako smanjite anksioznost i strah koji karcinom može da izazove. Usredsređenost na praktična, svakodnevna pitanja može da u tome pomogne.

Tekst: Lepa&Srećna